DOCUMENT Priorităţile din Educaţie în anul 2016: reabilitarea căminelor studenţeşti şi schimbarea legislaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii vor lua măsuri la liceele în care rata de promovare a Bac-ului este scăzută FOTO Eduard Enea
Oficialii vor lua măsuri la liceele în care rata de promovare a Bac-ului este scăzută FOTO Eduard Enea

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a publicat vineri priorităţile instituţiei pentru anul 2016, dar şi planul de bătaie pentru realizarea acestor obiective. Învăţământul profesional dual, reabilitarea căminelor studenţeşti, schimbarea legislaţiei şi o tranziţie mai bună de la liceu la facultate sunt doar câteva dintre priorităţile din acest an.

Potrivit documentului care urmează să fie trimis în Parlament de premierul Dacian Cioloş, se doreşte integrarea Sistemului Informatic din Educaţie şi Cercetare, dezvoltarea capacităţii instituţionale a universităţilor, reabiltarea căminelor, arată Hotnews.ro.

Printre altele, Ministerul Educaţiei vrea să asigure transparenţa în Educaţie şi Cercetare prin crearea unui mecanism integrat de asigurare a transparenţei care se va finaliza în octombrie 2016.

Învăţământul dual, o prioritate în 2016

O altă prioritate a Ministerului Educaţiei este reglementarea la scară naţională a învăţământului profesional dual, urmând a fi definit contractul de formare profesională care va fi semnat de ministerul Educaţiei şi companiile care finanţează acest tip de şcoala profesională.

Totodată, se va adapta planul cadru şi a curriculei, la nevoile pieţei forţei de muncă în colaborare cu mediul privat, accentul urmând a fi pus pe partea practică.

În ceea ce priveşte tranziţia de la învăţământul liceal la cel superior, se doreşte creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior printr-un parteneriat cu Banca Mondială, care să susţină financiar 300 de licee prin oferirea unor granturi.

Liceele în care nu se ia Bac-ul, în vizorul Ministerului Educaţiei

Apoi, tot la acest capitol, urmează să fie luate măsuri în liceele care au o rată scăzută de promovare a Bacalaureatului.

Un alt punct cheie se referă la implementarea strategiei de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru specializare inteligentă, care se va face prin stabilirea sistemului de monitorizare şi evaluare, precum şi prin dezvoltarea mecanismului de „descoperire antreprenorială” pentru operaţionalizarea strategiei.

Măsuri vor fi luate şi pentru internaţionalizarea învăţământului superior. Mai exact, în luna septembrie ar putea fi aprobată o strategie în acest sens, în timp ce la mijlocul acestui an se doreşte o actualizare şi o simplificare a prevederilor privind recunoaşterea diplomelor.

Priorităţile strategice ale Ministerului Educaţiei şi planurile de acţiuni sectoriale pentru anul 2016

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite