Dascăli despre simulările la Matematică şi Istorie pentru Bac: Cu astfel de subiecte, elevii sigur pică examenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subiecte Matematica Simulare/ Sursa Mediafax
Subiecte Matematica Simulare/ Sursa Mediafax

Elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a au susţinut, marţi, proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică şi Istorie din cadrul simulărilor pentru Bacalaureat. Subiectele au fost nu doar dificile, ci şi exclusiv din materia pe care elevii au parcurs-o doar online, atrag atenţia profesorii.

Surprize de proporţii atât pentru liceenii din clasele terminale, cât şi pentru profesorii lor: subiectele la Matematică şi Istorie primite marţi la simularea examenului de maturitate au fost nu doar mai dificile decât cele date la examenul de anul trecut, ci şi din materia pe care elevii au parcurs-o aproape exclusiv online.

Le-au dat aproape toată materia ca înainte de pandemie”

De remarcat că, la Istorie, subiectele au fost corect formulate, spre deosebire de testele de antrenament care sunt pline de erori, subliniază Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti. „Ministerul Educaţiei a scos trei teste de antrenament la Istorie, iar două dintre ele conţin greşeli. Din fericire, subiectul de la simulare este corect formulat”, punctează profesorul de Istorie.

Primul subiect abordează sistemele totalitare, materie care se studiază în clasa a XI-a, iar al doilea, este de istorie medievală. La subiectul al treilea li se cere elevilor să scrie un eseu de două pagini referitor la constituirea statului român modern, din materia studiată în clasa a XII-a.

Gradul de dificultate este mediu, aşa cum ar trebui să fie într-un examen naţional, iar subiectele se încadrează în programa de Bacalaureat, subliniază Corneliu Riegler. Problema este că, elevii nu au parcurs această materie faţă în faţă, iar din punctul acesta de vedere este o nenorocire la Istorie, mai spune profesorul. ”Pentru că, este de neînţeles, de ce anul acesta, Ministerul Educaţiei le-a dat copiilor atât la simulare, cât şi în programa de Bac aproape toată materia, la fel ca înainte de pandemie. Ca şi când ar fi fost la cursuri faţă în faţă”, mai spune profesorul.

Manualele sunt proaste, elevii nu pot învăţa singuri”

Ceea ce este o discriminare faţă de copiii de anul trecut, care au intrat în lockdown în martie şi din materia de de Bacalaureat li s-au scos patru capitole şi jumătate. „Pentru că online nu ai eficienţa pe care o ai faţă în faţă. Anul acesta, elevii au intrat în lockdown în octombrie şi au revenit la şcoală în februarie pentru scurt timp, iar acum sunt cum sunt, mulţi online. Şi lor, la Istorie, le-au băgat cele patru capitole care au fost scoase anul trecut. Este de neînţeles. În condiţiile în care copiii de anul acesta au fost mai afectaţi de pandemie decât cei de anul trecut. Iar anul acesta, li s-a scos elevilor doar jumătate dintr-o lecţie doar”, adaugă Corneliu Riegler.

Şi este discriminatoriu şi faţă de Limba română de unde s-au scos 11 teme, iar la Istorie s-au băgat patru capitole şi jumătate înapoi. ”În aceste condiţii, anul acesta vor fi foarte mulţi elevi picaţi la Bac. Din cauza neadaptării programei de examen la situaţia reală”, estimează profesorul.

Iar elevii nu puteau să înveţe stând acasă, de unii singuri cu cartea-n braţe, mai spune acesta. ”Subliniez: în niciun caz nu puteau. În primul rând, manualele de Istorie sunt atât de prost făcute încât cu cartea deschisă la Bac, poţi să pici examenul. De exemplu, marile domnii ale domnitorilor – perioada cea mai glorioasă a istoriei noastre – sunt prezentate în câteva rânduri în manuale. Şi elevilor li se cere la Bac să fie capabili să prezinte un număr de bătălii, de tratate din perioada domnitorilor. Dar ele nu sunt prezentate în manuale, nu sunt nici măcar menţionate. Adică li se cere ceva ce nici măcar nu e scris în manual”, atrage atenţia Corneliu Riegler. 

Jale şi la Matematică

Subiectele la Matematică au fost şi acestea mai grele decât cele de anul trecut, apreciază profesorul Ştefan Vlaston. „Sunt mai grele decât de obicei, paradoxal. Dacă vor fi date rezultatele la examenul acesta de simulare nu văd să ia mai mult de 10% după ce m-am uitat pe subiecte. Subiectele sunt grele-grele. Au dat mai uşor anul trecut, în vară, decât acum”, apreciază profesorul de Matematică.

E foarte posibil, mai spune acesta, să fi dat atât de greu încât toată lumea să fie nemulţumită şi să ceară anularea examenelor naţionale şi echivalarea cu mediile ultimilor patru ani.

Evaluarea Naţională se dă mai târziu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, ieri, că din cauza situaţiei epidemiologice, structura anului şcolar va fi modificată. „Am propus o vacanţă de primavără prelungită cu trei săptămâni, din 2 aprili până pe 4 mai care va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că examenul de Bacalaureat se va desfăşura la datele anunţate până acum cu prezenţă fizică a elevilor, în perioada 28 iunie – 1 iulie, probele scrise. Competenţele vor fi însă echivalate, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.

”Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a IV-a şi a VI-a. La clasa a II-a vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, care se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstrează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că simulările examenelor naţionale aflate acum în derulare vor avea loc până pe 31 martie în toate localităţile care nu vor fi carantinate, chiar dacă vor avea o rată de incidenţă de peste 6 la mia de locuitori. 

Cifră

109.000 de elevi au fost prezenţi marţi la simulările probei obligatorii a profilului de la Bac, reprezentând 75% din totalul elevilor.

Subiectele la matematică şi Istorie. SURSA- MEDIAFAX şi HOTNEWS.RO

image
image
image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite