Cât este respectat Statutul Elevului în şcoli. Principalele nemulţumiri ale elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii acuză şcolile că ignoră Statutul Elevului la realizarea Regulamentelor de organizare şi funcţionare internă, iar elevii majori nu sunt lăsaţi să iasă din curtea şcolii, deşi legal o pot face. Directorii susţin că părăsirea incintei unităţii şcolare ar crea haos. Totodată, elevii atrag atenţia şi asupra abuzurilor şi discriminării indirecte pe care o practică şcolile cerând elevilor bani pentru uniforme, deşi învăţământul este gratuit.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, susţine că Statutul este un subiect pe care şcolile nu şi-l asumă, iar acest lucru se întâmplă chiar şi în Colegiu Naţional „Andrei Şaguna” la care învaţă el. 

„Primesc zilnic informaţii cu privire la nerespectarea Statutului în multe licee din ţară. Mai grav de atât este  faptul că şcolile nu iau în considerare Statutul nici când vine vorba de constituirea Regulamentelor interne, fapt care contravine legii. De acest abuz m-amizbit şi eu la mine în liceu şi, ca soluţie, voi trimite adrese în ISJ-uri pentru a le solicita inspectorilor generali să invite elevii la întâlnirile judeţene cu directorii”, a declarat pentru „Adevărul”, preşedintele CNE, Vlad Ştefan.

Cel mai încălcat articol din Statutul Elevului care este încălcat îl reprezintă, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Tineretului din România (CTR), Horia Oniţa, este că elevii majori nu sunt lăsaţi să părăsească incinta şcolii, chiar dacă au acest drept.

„Flagrant este că elevilor majori li se interzice să părăsească incinta. Cu toate că ei au voie acest lucru sub orice circumstanţă. Este unul dintre cele mai des întâlnite drepturi încălcate”, a explicat Oniţa.

Potrivit Statului Elevului, artiolul 15, litera K, elevilor le este interzis „să părăsească perimetrul unităţii de învăţământ în timpul programului şcolar, cu excepţia elevilor majori şi a situaţiilor prevăzute de regulamentul de funcţionare al unităţii de învăţământ”.

Directorii spun că „nu este  în regulă” să păresească incinta

Directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” a stabilit că nu este în regulă ca elevii majori să părăsească incinta, pentr u că s-ar crea haos, dar acest punct este discutat şi va discutat în Consiliul de Administraţie.

„Pe de o parte este o discriminare faţă de elevii care nu au 18 ani. În al doilea rând ar trebui să fie verificate buletinele la poartă şi s-ar crea haos. Noi deocamdată funcţionăm după Regulamentul vechi, încă nu am făcut noul regulament, dar consider că prin acest punct s-ar crea haos, dar se discută. Important este să avem o relaţie bună profesor-elev”, a spus directorul Colegiului, Alexandru Constantinescu.

Cu toate că elevii nu au voie să părăsească incinta, Colegiul nu dispune de un chioşc de unde aceştia să îşi pot cumpăra mâncare.

„În acest moment nu există, a fost, dar nu meste. Avem un buffet, dar nu este funcţional, pentru că nu avem scurgere. Aici este vina mea într-adevăr, dar nici nu am primit la timp bani pentru remedierea acestei problem de la Consiliul Local. Sper ca până în noiembrie să rezolvăm problema. Avem alimentare cu apă, dar nu avem scurgere”, a explicat directorul.

Inspectratele şcolare trebuie să verifice respectarea prevederilor

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale, Mirabela Amarandei, Statutul elevului trebuie respectat automat, acesta nefiind mai prejos decât Legea Educaţiei.

"Statutul elevului este un document cadru care se aplică tuturor unităţilor de învăţământ, la fel ca ROFUIP sau orice alte reglementare similară. În situaţiile semnalate, inspectoratele şcolare trebuie să verifice modul în care şcolile respectă aceste prevederi, pentru a le corecta, în primul rând. Pentru că vorbim, în primul rând, de drepturile elevilor, care trebuie respectate.

Elevii, nemulţumiţi pentru că li se cer bani pentru uniformă

Vicepreşedintele CTR, Horia Oniţa, fost preşedintel al CNE, susţine că unităţile de învăţământ le cere în continuare elevilor să dea bani pentru a achiziţiona uniforme, deşi învăţământul este gratuit.

„Se cer în continuare bani pentru uniforme, care pot ajunge şi la 360 de lei. Unii părinţi nu au bani. În plus Legea educaţiei naţionale prevedă că învăţământul este gratuit. Şcolile ignoră Legea educaţiei, potrivit căreia doar la învăţământul particular se plătesc taxe. Uniforma nu este un efect pozitiv, nu scade discriminarea, ci educaţia scade discriminarea. Dacă vorbim de diferenţe financiare, astea se văd oricum, prin accesorii scumpe. Nu există nicio obligaţie să plăteşti uniforma”, a comentat Horia Oniţa. 

Potrivit Legii privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de invatamant respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa, dar potrivit articolului 9 din Legea Educaţiei învăţământul de stat este gratuit. Mai mult, potrivit Statutului Elevului, aceştia au acces în şcoală, în timpul programului, fără limitări din partea conducerii precum condiţionalitatea de a avea uniformă sau alte semne distinctive.

Statutul Elevului a fost aprobat prin ordin de ministru la 10 august 2016. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite