BAC 2015. Cum vor fi supravegheaţi video şi audio elevii care vor susţine de luni Bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bac 2015. Examenul de Bacalaureat 2015 începe săptămâna viitoare cu proba orală la Limba Română, unde elevii primesc un text la prima vedere, având două subiecte de rezolvat. În ceea ce priveşte pregătirile pentru examen, camerele video vor fi păstrate şi anul acesta, iar 5% dintre acestea vor putea înregistra şi audio, potrivit Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Elevii intră în febra examenului săptămâna viitoare, cu proba de Competenţe Lingvistice de Comunicare Orală în Limba Română. Probele orale au loc în perioada 8 - 26 iunie, iar în săptămâna 29 iunie - 3 iulie au loc probele scrise la examenul de Bacalaureat 2015. Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note, şi nu sunt luate în calcul la media examenului, însă dacă un candidat nu se prezintă la o probă de evaluare a competenţelor orale, el pică automat examenul.

În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului de maturitate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că o parte dintre camerele video de la BAC-ul din această vară vor înregistra şi audio. „5% dintre camerele video de la BAC-ul de anul acesta va înregistra şi audio. Există recomandarea Ministerului de a implementa şi sisteme audio. Mi se pare relevantă pregătirea elevilor, nu supravegherea”, a spus acesta.

BAC 2015. Ce trebuie să ştie elevii în ziua examenului

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, precum şi la proba orală din cadrul probei de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevazuta pentru fiecare grupă. Fiecare candidat prezintă comisiei documentul de identitate, iar comisia de bacalaureat verifică identitatea fiecarui candidat.

Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către
preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Evaluarea competenţelor lingvistice, pentru limba româna, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celalalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învatamânt.

La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acordă fiecarui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte10 – 15 minute.

După susţinerea probei, candidatul predă ciorna semnată şi biletul de examen. Eventualele fraude sau tentative de fraudă la probele orale vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat să verifice şi să ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidatului din examen.

BAC 2015. Cum arată un subiect oral de Limba Română

La proba orală de la Română, elevii trag un bilet pe care au un text la prima vedere. Pe baza acestui text, ei au de rezolvat două subiecte. Spre exemplu, în modelul publicat de Ministerul Educaţiei pe site-ul subiecte.edu.ro, au un text de Annie Bentoiu - "Timpul ce ni s-a dat. memorii 1944-1947". Elevul este rugat să citească cu voce tare textul, apoi, la primul subiect, trebuie să răspundă la trei întrebări, iar la al doilea subiect este rugat să-şi spună opinia vizavi de rolul evaluărilor şi examenelor îm formarea tinerilor.

BAC 2015 Model de subiect

Citeste textul cu voce tare.

Până una, alta, un singur ţel obligatoriu îmi stătea în faţă, bacalaureatul; l-am luat foarte în serios. Trebuie spus că cele cinci ore de curs, dimineaţa, erau ceasurile cele mai pline de miez ale zilei. N-am priceput niciodată cum un adolescent poate dispreţui ocazia unică oferită lui de a asculta confortabil prelegeri ţinute de specialişti despre atâtea
lucruri noi şi necunoscute. De la o oră la alta se schimba materia, iar excursurile erau aproape de fiecare dată pasionante. Şi aici e locul să spun câte ceva despre Şcoala Centrală – cea în care pătrunsesem cu opt ani în urmă şi care-mi modelase fiinţa ba cu voia, ba fără voia mea. Uneori, în vremea când eram internă, o socotisem o
insuportabilă carceră; alteori înţelegeam că e chintesenţa legăturii mele cu ţara, cu oamenii ei vii şi cu trecutul ei; acolo îmi era locul şi la asta nu mai era nimic de adăugat.

Acum simţeam apropiindu-se momentul despărţirii, un fel de tăiere a cordonului ombilical, totodată eliberarea şi aruncarea în necunoscut; bacalaureatul, mai mult decât un test, în ciuda probelor sale intelectuale de tot felul, mi se prezenta ca un rit de trecere, o solemnitate cu un caracter aproape magic. (Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. Memorii. 1944-1947)

1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaia de comunicare din textul citat:

a. Ce se poate deduce din text despre emiţătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenţii)?
b. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Motivează-i răspunsul.
c. Ce elemente importante de coninut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?

2. Care este opinia ta despre rolul evaluărilor şi examenelor în formarea tinerilor? Susţine cu argumente opinia pe care o enunţi.

BAC 2015. Calendar sesiunea iunie-iulie 2015

8 - 10 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
10 - 12 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
15 - 19 iunie - Evaluarea competenţelor digitale în cadrul examenului de Bacalaureat 2015
22 - 26 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Probele scrise:

29 iunie - Limba şi literatura română
30 iunie - Limba şi literatura maternă
1 iulie -  Proba obligatorie a profilului
3 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării

6 iulie -  Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)
7 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie - Afişarea rezultatelor finale la examenul BAC 2015, sesiunea iunie-iulie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite