ADMITERE LICEU 2013 Rezolvarea cazurilor speciale şi repartizarea elevilor veniţi din străinătate - până pe 1 august
0
În perioada 29 iulie – 01 august are loc rezolvarea, de către comisiile judeţene de admitere, a situaţiilor speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată, dar şi repartizarea elevilor veniţi din străinătate pe cele 37.500 de locuri rămase libere la liceele din ţară, se arată în calendarul admiterii la liceu.
De asemenea, comisiile judeţene vor realiza şi repartizarea candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi a candidaţilor care nu au participat la primele două repartizări computerizate.
Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.
Tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a. Pentru aceştia, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.
Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă
În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.
Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iar repartizarea candidaţilor se face în perioada 05 - 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:
- media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
- media generala de absolvire a claselor a V-VIII;
- nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;
- nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;
- nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul
Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.
În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.
Primele două etape de admitere la liceu
Toţi cei 536 de candidaţi înscrişi la a doua etapă a repartizării în învăţământul liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate.
După a doua etapă, au rămas neocupate aproape 37.500 de locuri, din cele peste 187.000 scoase la bătaie de directorii de licee la nivel naţional, cele mai multe în Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bihor., ceea ce a determinat inspectoratele şcolare să desfiinţeze mai multe clase. În Bucureşti, spre exemplu, ar putea fi desfiinţate 100 de clase de a IX-a, potrivit Inspectoratului Şcolar al Capitalei (ISMB).
În prima etapă, dintre cei 145.896 de candidaţi, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate, în timp ce alţi 504 candidaţi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să permită încadrarea lor în vreo unitate de învăţământ.
Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor la licee, iar până la 150 de norme vor fi reduse, în principal de la disciplinele tehnologice, a declarat joi inspectorul general şcolar al Capitalei. De altfel, în Bucureşti au fost cele mai multe locuri neocupate după prima etapă a repartizării la liceu, peste 2.800. Ministerul Educaţiei neagă orice decizie privind desfiinţarea de clase la licee.
S-a încheiat cea de-a doua etapă a repartizării elevilor la liceu din 2013, în care toţi cei 536 de candidaţi care au rămas pe dinafară în prima etapă au fost înscrişi la licee. Listele finale au fost publicate de Ministerul Educaţiei pe admitere.edu.ro. Cele mai multe locuri neocupate au rămas în Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bihor, în total peste 37.000 la nivel naţional.
Repartizare liceu 2013 / Pe primul loc în topul specializărilor cu cea mai mare ultimă medie de admitere din ţară este Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cu specializarea Mate-Info, bilingv engleză. De altfel, „Sf. Sava“ este şi liceul cu cele mai mari medii de admitere din ţară.
REPARTIZARE LICEU 2013 Listele cu elevii admişi s-au afişat, marţi, la avizierele şcolilor
Listele cu cei 145.896 de repartizaţi la liceu în urma primei etape de admitere în clasa a IX-a s-au afişat la avizierele şcolilor în a doua parte a zilei de marţi. Afişarea a avut loc loc cu o zi înainte de data trecută în calendarul admiterii la liceu (17 iulie), fiindcă repartizarea computerizată s-a făcut mai devreme.
REPARTIZARE LICEU 2013 Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a cu medii mai mici de 5
Repartizare liceu 2013 / Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare, cu medii sub 5. Cei mai mulţi dintre ei, în jur de 5.000, au intrat la licee din mediul urban, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.