Viorel Ştefan: Legea pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi adoptată în mai-iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat luni că estimează că legea pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi adoptată în mai-iunie.

„Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este în dezbatere parlamentară la Senat. În măsura în care va parcurge cele două Camere, va fi promulgată, va intra în funcţiune legea. În mai-iunie eu estimez că legea va fi adoptată”, a spus Ştefan la o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit Agerpres.

Viorel Ştefan a explicat că este riscant să ofere şi alte detalii pe marginea funcţionării FSDI, atât timp cât legea nu este aprobată.

„Este un proiect doar, susceptibil de a fi modificat pe parcursul dezbaterilor parlamentare. Atunci când vom avea forma adoptată în Parlament, vom vedea şi regulile după care va funcţiona această entitate”, a explicat Viorel Ştefan.

Proiectul privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost modificat în noiembrie. În forma trimisă Senatului numărul companiilor ce vor face parte din acest fond este triplat, iar aportul în numerar, reprezentând venituri din privatizare la capitalul social al Fondului, este majorat de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde de lei.

Pe listă au fost introduse acum şi companii precum CEC, Tarom, Rompetrol, Eximbank, Metrorex, aeroporturile din Constanţa şi Timişoara, Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia, Poşta Română, CFR Călători şi chiar Registrul Auto.

Numărul de companii este astfel majorat de la 27, în varianta iniţială, la 89, iar aportul în numerar, reprezentând venituri din privatizare la capitalul social al Fondului, este majorat de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde de lei.

Potrivit proiectului actualizat, primele 50 milioane vor fi vărsate la constituire, restul urmând a fi vărsat în următorii 2 ani, şi nu în 3 ani cum prevedea prima varianta.

Primele 27 de companii incluse în FSDI erau: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională a Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite