Teodorovici, somat de Dăncilă să protejeze veniturile populaţiei, diminuate de obligaţii fiscale injuste. Ce se întâmplă cu deciziile de impunere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

La numai o zi după ce KPMG a publicat o amplă analiză privind taxele uriaşe la care sunt supuse salariile românilor, premierul Viorica Dăncilă l-a somat pe ministrul Finanţelor să găsească urgent soluţii pentru protejarea veniturilor populaţiei. Premierul a sugerat chiar şi amnistia fiscală a celor care au primit decizii de impunere pentru perioada 2014 - 2017.

„Ştiu că mulţi cetăţeni au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada 2014-2017 privind plata contribuţiilor sociale. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obţin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate decât opţional, solicit Ministerului Finanţelor Publice să vină de urgenţă cu o soluţie care să extindă această facilitate şi pentru perioada 2014 – 2017”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018, persoanele fizice care obţin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuţii de asigurări sociale pe sănătate decât opţional, solicit Ministerului Finanţelor Publice să vină de urgenţă cu o soluţie care să extindă această facilitate şi pentru perioada 2014-2017. 

Ca prim ministru, sunt preocupată de protejarea veniturilor populaţiei şi eliminarea unor nedreptăţi. Nu este normal ca oamenii să fie împovăraţi cu obligaţii fiscale injuste în raport cu nivelul veniturilor încasate, iar cetăţenii care au primit decizii de impunere trebuie să ştie că vor beneficia şi ei de aceste criterii”, a adăugat premierul.

KPMG: România are cele mai mari taxe puse pe salariu din UE

Potrivit unui studiu lansat recent de firma de consltanţă KPMG, care analizează toate taxele incluse în salarii la nivelul Uniunii Europene, România area cea mai mare taxă pe salarii, de aproape 41%, în timp ce Marea Britanie, recunoscută pentru faptul că-şi respectă angajaţii oferindu-le salarii conform muncii prestate, taxează veniturile lunare cu puţin peste 6%.

Impozitarea pe salariile mici din România este semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte ţări din Europa Centrală şi de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) şi 33,5% (Ungaria).

Raportat la taxele uriaşe, care includ, pe lângă impozitul pe venit şi contribuţiile pentru pensii (doar acestea însemnând 25% din salariul lunar al angajatului) şi cele pentru sănătate, ţara noastră se situează pe locul 6 din coada clasamentului, cu un salariu minim net de 374 de euro pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite