SONDAJ Oamenii de afaceri îşi doresc mai mult o reducere a procedurilor fiscale decât scăderea de taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedurile birocratice şi fiscale sunt mai deranjante decât mărimea taxelor
Procedurile birocratice şi fiscale sunt mai deranjante decât mărimea taxelor

Antreprenorii români preferă simplificarea regulilor fiscale şi a reglementărilor privind calcularea taxelor decât reducerile de impozite şi taxe, având în vedere că un start-up are nevoie de 159 de ore pe an pentru a "naviga" prin sistemul fiscal, reducându-si productivitatea, potrivit unui sondaj al companiei de consultanţă financiară Ernst&Young (EY).

Simplificarea regulilor fiscale şi a reglementărilor referitoare la calcularea obligaţiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact în îmbunătăţirea mediului fiscal din România, consideră 60% dintre antreprenorii care au participat la studiul EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului românesc", în urcare de la 48% anul trecut.

Fiscalizarea veniturilor, a doua preocupare

Reducerea fiscalizării veniturilor companiilor se situează pe locul al doilea, cu doar 14% dintre opţiuni, în scădere de la 26%, urmată de dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale (11%) şi de reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice (6%).

Conform raportului Doing Business 2015 al Băncii Mondiale, o firmă românească la început de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal, cost care reprezintă o scădere a productivităţii pentru firma respectivă.

România: opt zile pentru deschiderea unei afaceri

Acelaşi raport relevă că în România este nevoie de 8 zile şi de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri, presupunând că toate informaţiile necesare înfiinţării sunt disponibile fără costuri de timp şi fără a apela la consultanţi sau la plăţi neoficiale.

România se plasează, la acest capitol, pe locul 38 din cele 189 de ţări analizate, arată Mihaela Matei, Special Projects & Digital Officer, coordonatoarea Barometrului antreprenoriatului românesc.

Ea aprecia că una dintre cele mai ieftine soluţii pentru a ajuta antreprenorii români să se orienteze în hăţişul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare şi educare a antreprenorilor în privinţa conformării cerinţelor legislative.

"Aceste resurse online, ca şi un birou unic online pentru înfiinţarea firmelor, ar simplifica şi mai mult procesele de deschidere şi administrare a start-up-urilor, lăsând mai mult timp la dispoziţia asociaţilor să se concentreze asupra definirii produselor şi serviciilor oferite, câştigarea primilor clienţi şi optimizarea proceselor de business", spune Mihaela Matei.

Estonia: câteva ore pentru deschiderea unei afaceri

De exemplu, în Estonia, una dintre cele mai digitalizate societăţi din Europa şi la nivel global, alegerea şi verificarea disponibilităţii numelui pentru noua companie şi înregistrarea efectivă a firmei se pot face integral online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar câteva ore şi costă 140 de euro.

O altă soluţie pentru simplificarea fiscalităţii o reprezintă o agenţie guvernamentală, precum cea din Marea Britanie, înfiinţată în 2010, responsabilă cu simplificarea sistemului fiscal.

Această instituţie identifică ariile de legislaţie fiscală prea complexe pentru companii şi persoane fizice, apoi este obligaţia agenţiei să analizeze cum pot fi simplificate prevederile şi să propună guvernului măsurile spre adoptare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite