Sondaj: 52% din companii vor sesiza Comisia Europeană sau în instanţă ordonanţa lăcomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste jumătate (52%) dintre companiile participante la un sondaj derulat de PwC România intenţionează să sesizeze Comisia Europeană sau instanţele locale în cazul ordonanţei lăcomiei.

Ele spun că vor sesiza aceste instituţii în cazul în care unele măsuri ale ordonanţei contravin legislaţiei UE.

România şi companiile din România au aflat pe 29 decembrie, cu mult după aprobarea bugetelor şi a planurilor pe care şi le-au făcut pe 2019, că au de plătit nişte contribuţii şi nişte taxe suplimentare. Evident, mă întreb ce au făcut liderii acestor companii de Revelion. Sunt încă multe întrebări rămase fără răspuns, multe îngrijorări şi multe nemulţumiri... Ce vreau să vă prezint sunt date extrase dintr-un sondaj PwC printre aceste companii care cred eu că prezintă foarte bine dezavantajele pe care le-a adus această ordonanţă. Iată sectorul financiar, vorbim de 82% care consideră această taxă nejustificată. Telecomunicaţii, vedem că taxele de monitorizare au crescut semnificativ. Vedem că în zona companiilor din energie profitabilitatea va suferi. Vedem că 70% dintre companiile respondente apreciază că această ordonanţă ar trebui abrogată în întregime şi 52% dintre companiile respondente intenţionează să sesizeze Comisia Europeană şi instanţele locale pentru că sunt măsuri care contravin legislaţiei europene”, a spus Daniel Anghel, în cadrul Conferinţei Anuale de Taxe a PwC România.

Potrivit sondajului, 82% din companiile respondente din sectorul financiar consideră taxa pe activele financiare nejustificată în sine.

De asemenea, 70% din toate companiile respondente apreciază că ordonanţa 114 ar trebui abrogată în întregime.

Mai mult, 67% din companiile respondente din telecomunicaţii au apreciat că impactul estimat la nivelul taxelor de monitorizare şi al eventualelor redevenţe aferente prelungirii licenţelor utilizate în prezent este mai mare de 400%.

Totodată, 75% din companiile respondente din energie apreciază că măsurile impuse ordonanţa 115 le vor afecta profitabilitatea ca urmare, în special, a preţului maxim reglementat la gaze, impunerii unor taxe suplimentare, scăderii producţiei, creşterii costului cu salariile. 

PwC nu a precizat câte companii au participat la sondaj. 

Dan Dascălu, partener D&B David şi Baias, casa de avocatura corespondentă PwC România, spune că orice persoană fizică sau juridică din România poate sesiza Comisia Europeană şi, dacă se constată că există riscul ca legislaţia naţională să încalce legislaţia europeană, se poate declanşa procedura de pre-infringement, după care se va decide dacă trebuie derulată procedura de infringement. Cel mai devreme am putea asista la un efect al unei asemenea plângeri peste şase luni, a spus Dascălu.

Manuela Guia, partener D&B David şi Baias, a declarat, pentru Agerpres, că OUG 114 încalcă Tratatul în cinci articole diferite, 5 directive europene, un cod al comunicaţiilor electronice, o lege naţională şi Constituţia în 5 articole diferite.

sondaj pwc ordonanta lacomiei
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite