Sofianu, EY: Problema indemnizaţiilor viitoarelor mame nu s-a rezolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile fiscale luate de Guvern în ultimele luni au pus în dificultate femeile însărcinate şi pe cele care abia au devenit mame şi se află în concediu de sarcină şi lăuzie, consideră specialiştii EY.

Potrivit acestora, viitoarele mame nu sunt neapărat în poziţia de a negocia o mărire a salariului ce ar putea compensa impactul măsurilor fiscale adverse.

“Este cu atât mai important astăzi, când ne îndreptăm aprecierea către femeile din întreaga lume, să analizăm situaţia femeilor active pe piaţa muncii din România, care se pregătesc să devină mame. Contextul este cu atât mai important cu cât modificările au apărut brusc, au avut efect imediat de la 1 ianuarie 2018, iar planificarea familială este imposibilă în lipsa unui cadru fiscal predictibil”, a declarat Claudia Sofianu, Partener EY România.

Măsurile care au dus la scăderea indemnizaţiei de maternitate au fost creşterea cotei de contribuţii de asigurări sociale la 25% şi modificarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele care beneficiază de concedii medicale de la 35% din salariul mediu brut la nivelul propriu zis al indemnizaţiei de maternitate. 

Guvernul încearcă să repare greşelile

Pentru a elimina aceste efecte negative ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2018, alături de cele ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2017, Guvernul a reintrodus formula de calcul al contribuţiei de asigurări sociale valabilă în luna decembrie 2017, respectiv 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, (în total 115 lei), datorată pentru această indemnizaţie. 

Măsura reparatorie a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2018 şi se aplică începând cu obligaţiile declarative ale lunii ianuarie 2018, persoanelor care în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, inclusiv, se află sau intră în concediu de sarcină şi lăuzie. Ordonanţa prevede ca, în cazul plăţilor de indemnizaţii efectuate înainte de intrarea sa în vigoare, pentru care contribuţia de asigurări sociale este mai mare decât nivelul de 115 lei, angajatorul să depună declaraţii rectificative şi să plătească diferenţe de indemnizaţii până la 31 martie 2018.

Măsurile adoptate de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2018 sunt aplicabile o perioadă limitată de timp. Astfel, începând cu 1 octombrie 2018, indemnizaţiile de maternitate nete vor scădea, întrucât se vor aplica din nou prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2018, măsură care afectează negativ şi nivelul indemnizaţiei de creştere a copilului. Cuantumul acestei indemnizaţii este de 85% din media veniturilor nete realizate din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate depăşi nivelul de 8.500 lei. 

Potrivit specialiştilor, aplicarea retroactivă a măsurilor reparatorii ridică însă întrebări asupra constituţionalităţii acestei Ordonanţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite