Senzaţional! Oribil! Exploziv! Veşti bune din economie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În avalanşa de declaraţii şi acuze politice, veştile bune din economie ajung mai greu sau deloc. Puţini sunt cei care-şi asumă postura de purtător de cuvânt al veştilor cu adevărat remarcabile din economia României. Este mai plăcut, mai atractiv poate să vorbeşti despre scandaluri, rupturi, dezastre. Senzaţional! Oribil! Exploziv!

Ei bine, dacă tot mi-am asumat fişa postului de la Guvern, o să încerc eu să creez o breşă în barajul de negativitate care se creează, de multe ori nedrept, în legătură cu România.

2013 cunoaşte cu adevărat performanţe semnificative la scara istoriei noastre democratice. S-au întâmplat şi se întâmplă în acest an evenimente în economie care sunt o premieră sau sunt neîntâmplate de mulţi, mulţi ani.

Important este că ele nu privesc doar tabloul macroeconomic, ci şi buzunarul fiecăruia. Aş spune că aceste veşti ar merita anunţate cu ceremonialul şi emoţia unei decernări de Oscar pentru cel mai bun film.

Dar să revenim în concret. Senzaţional! Oribil! Exploziv! Se întâmplă în România şi nimeni nu face infarct!

Prima veste bună: În 2013, avem cea mai mică rată a inflaţiei de după 1989.

Astăzi, România înregistrează o inflaţie anuală de aproximativ 1,8%, la nivelul mediei din zona Euro. Pentru ca toată lumea să înţeleagă, o inflaţie mică înseamnă preţuri mai stabile şi, deci, protejarea puterii de cumpărare a fiecărui român.

Pentru cei care văd doar partea goală a paharului, aş vrea să propun un exerciţiu de imaginaţie: gândiţi-vă că acum fix 20 ani, în 1993, rata anuală a inflaţiei era de 300%. De mai mult de 150 ori mai mare decât astăzi. Pe cei care spun că România nu a progresat îi invit să se mai gândească. Cu actuala rată a inflaţiei, România îndeplineşte unul dintre criteriile nominale pentru aderare la Euro.

A doua veste bună: Pentru prima dată după 20 ani, exporturile agricole sunt mai mari decât importurile.

Mai mult, România a înregistrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, excedent în comerţul cu produse agroalimentare, având un plus de peste 3 milioane de euro după primele nouă luni ale anului. 

România nu a mai fost pe plus în comerţul cu produse agroalimentare din 1994, iar la nouă luni avem deja un excedent de 3,2 milioane de euro. Exporturile de produse agroalimentare erau, până la finele lunii septembrie, de aproape 3,51 miliarde de euro. 

De multe ori am auzit în ultimii ani următoarea frază: România are potenţialul de a hrăni 80 milioane de oameni, dar importă trei sferturi din alimentele pe care le consumă. Iată că, sub guvernarea USL, lucrurile se schimbă în bine, iar politica de sprijinire a fermierilor şi de plată a subvenţiilor la timp dă roade.

Îl aşteptăm pe Preşedintele Băsescu să sprijine Guvernul contribuind la creşterea excedentului în comerţul cu produse agroalimentare. Ferma de la Nana îi permite, până la urmă, să fie, cel puţin sub acest aspect, un jucător activ.

A treia veste bună: Dobânda la care băncile se împrumută în lei pe termen de trei luni de pe piaţa monetară a ajuns la un nou minim istoric, de 2,5%/an.

Asta înseamnă rate mai mici de anul viitor pentru debitorii ale căror rate variabile urmează să fie ajustate în perioada următoare.

Pe scurt: scăderea preţurilor, alimente româneşti pe mesele românilor, credite mai mici din 2014 - acestea sunt rezultate palpabile ale guvernării USL. Restul, vorba prinţului cel sinucis, este cancan. Adică media business as usual. Adică senzaţional, oribil, exploziv... :(

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite