ROPEPCA: Guvernul trebuie să creeze un cadru pentru a motiva consumul gazelor naturale în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile petroliere sunt mai sceptice să facă investiţii pentru scoaterea gazelor din Marea Neagră, deoarece legea offshore adoptată recent le pune piedici precum prevederea de a vinde cel puţin jumătate de gaze pe bursele româneşti.

„Producătorii nu sunt încântaţi, întrucât obligaţia de a vinde în mod obligatoriu jumătate de producţie, cotă care poate creşte teoretic până la 100%, pe piaţa centralizată nu motivează investiţiile”, a declarat Harald Kraft, preşedinte al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), la conferinţa de presă în care energynomics.ro a lansat raportul oficial al Energy Strategy Summit 2018.

Potrivit lui, este firesc ca statul român să beneficieze de resursele naturale ale ţării şi inclusiv producătorii susţin ideea aceasta. Însă producătorii nu cred că în acest caz economia românească beneficiază de această prevedere, deoarece şi un furnizor poate să cumpere gazele produse în Marea Neagră şi să le exporte. „O piaţă liberă e argumentul cel mai bun pentru investiţie. Acum nu putem să vorbim despre o piaţă liberă”, mai spune Kraft.

„Un producător trebuie să facă o investiţie mare, o sondă simplă costă 10-12 milioane de dolari. Şi nu putem să mutăm investiţia în afara ţării, suntem obligaţi să rămânem în ţară. Pentru a justifica o astfel de investiţie, trebuie să avem stabilitate şi stabilitate înseamnă şi să avem un contract pe termen lung care garantează preluarea produsului. Dacă suntem obligaţi să vindem cel puţin jumătate nu avem siguranţă la ce preţ şi ce volum putem să vindem pe piaţa centralizată. Noi suntem producători şi nu suntem traderi. Asta înseamnă o birocraţie mai mare, trebuie să înfiinţăm un departament care se ocupă cu comercializare la bursă şi asta nu este o motivaţie să facem investiţii pentru că nu ştim ce va fi în viitor nu gazele. Argumentul că prin contracte directe încheiate de un producător să favorizăm exportul nu este valabil, pentru că furnizorul poate să exporte”, a mai spus preşedintele ROPEPCA.

Kraft consideră că Guvernul trebuie să creeze un cadru care să motiveze consumul gazelor naturale în România, adică în petrochimie sau centrale electrice cu gaz. După părerea ROPEPCA, cea mai bună soluţie pentru gazele autohtone va fi ca Guvernul să creeze un cadru în care motivează industria de a investi pentru prelucrarea gazelor din România. „Asta va fi cea mai bună soluţie pentru producţia onshore şi la fel pentru producţia offshore”, spune el. „Acesta va fi viitorul, să adăugăm valoare, să nu vindem gaz ca marfă, să vindem gaze prelucrate”, spune preşedintele ROPEPCA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite