România – bună pentru afaceri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul raport „Doing Business 2014” al International Finance Corporation (IFC), o ramură a Băncii Mondiale, arată că România a înregistrat o evoluţie concretă în domeniile importante pentru mediul economic şi pentru antreprenori.

Potrivit datelor prezentate în raport, România a crescut anul acesta 5 poziţii în privinţa uşurinţei cu care se poate înfiinţa o firmă (de pe poziţia 65 pe 60), demonstrându-se astfel că s-au luat măsuri pozitive în privinţa debirocratizării sistemului de înregistrare a firmelor.

Asistenţa oferită IMM-urilor se regăseşte şi în privinţa uşurinţei cu care pot fi plătite taxele şi impozitele în România. Ţara noastră a ajuns pe locul 134, un avans de 5 poziţii faţă de 139 cât era în ultimul raport. Şi în domeniul aplicării contractelor există un progres de o poziţie, de pe locul 54 pe 53.

Per total, România se poziţionează pe locul 73 în topul “Doing Business 2014” al IFC, un loc care poate fi îmbunătăţit în anii ce urmează dacă vor continua reformele aplicate până acum. Ţara noastră este bine văzută pe plan extern şi acest lucru se datorează şi schimbării de strategie în domeniul politicii externe, care se poate observa de când premierul Victor Ponta a început să întreprindă câte o vizită oficială importantă pe săptămână.

În acest context, importanţa raportului nu trebuie subestimată. Trebuie să ţinem cont că International Finance Corporation (IFC) este o instituţie financiară internaţională care oferă servicii de consiliere, investiţii şi management de bunuri pentru încurajarea sectorului privat în ţările în curs de dezvoltare. Fiind o ramură a Băncii Mondiale, IFC are ca scop generarea de oportunităţi pentru persoanele care vor obţină un nivel de trai mai bun, investind în domeniile agriculturii, sănătăţii, educaţiei, infrastructurii şi IMM-urilor.

Topul de mai sus reprezinta o confirmare a faptului ca relaţia dintre ţara noastră şi Banca Mondială este una foarte bună şi care prezintă multiple avantaje pe termen lung.

Recent, în timpul vizitei întreprinse în SUA, premierul Victor Ponta a anunţat că României îi va fi pusă la dispoziţie o linie de finanţare de circa 1 miliard de dolari de către Banca Mondială la o dobândă deosebit de avantajoasă, pe care o primesc doar economiile cotate AAA. Acesta a fost un semnal pozitiv pentru România şi o concretizare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite în plan economic.

Dobânda împrumutului, care va putea fi folosit la finanţarea deficitului şi la dezvoltarea de proiecte, este de 4,2%, una extrem de mică la care ţara noastră nu a avut acces până acum. Disponibilitatea Băncii Mondiale de a credita la o dobândă atât de redusă poate fi considerată un semnal de încredere în economia românească şi, implicit, în politicile guvernamentale.

Semnalul general este că România beneficiază de o încredere din ce în ce mai mare din partea creditorilor internaţionali şi investitorilor, iar acest lucru se datorează mai ales stabilităţii macroeconomice care a fost asigurată în ultimul an şi eforturile depuse pentru normalizarea relaţiilor diplomatice de către reprezentanţii Executivului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite