Remus Borza: Legea offshore, pusă pe off

0
Publicat:
Ultima actualizare:
remus borza adevarul live foto eduard enea

Atrăgând atenţia că legea offshore este „mai nou mărul discordiei în coaliţie”, deputatul Remus Borza subliniază că versiunea din luna iulie era echitabilă atât pentru stat, cât şi pentru concesionari. Doar că acum, s-a ajuns deja la cea de-a patra variantă.

Legea offshore este,mai nou, mărul discordiei in coalitie. Avea dreptate fostul preşedinte Traian Băsescu care s-a referit la acţiunea sau inacţiunea celor doi lideri ai coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Călin Popescu Tăriceanu. Acesta din urma este exponentul intereselor multinaţionalelor, în primul rând al Exxon şi OMV. Să ne amintim că el ca premier şi Varujan Vosganian ca ministru al Economiei, au semnat în 2008 acordurile de concesiune privind expoatarea rezervelor de ţiţei şi gaze din Marea Neagră pe o perioadă de 30 de ani şi în condiţii nefavorabile României.

Tot ei in 2007 au promovat o ordonanţa de urgenţă prin care au modificat legea petrolului şi contractele de împărţire a producţiei, încheiate în 1992 cu concesionarii resurselor din platoul continental al mării. Prin această ordonanţă, România renunţă la cota parte de 45% din producţia de ţiţei şi gaze extrase din Marea Neagră. Prin acordurile de concesiune şi exploatare încheiate în 2008, statul român urma să încaseze doar o redevenţă cuprinsă între 3,5-13 %, câtă vreme redevenţa în Austria este între 19-22%, în Germaria între 18-40% şi în Bulgaria 25%”, scrie Borza pe blogul său.

Subliniind că versiunea din iulie era echitabilă atât pentru stat, cât şi pentru concesionari, Borza aminteşte însă că s-a ajuns la cea de-a patra versiune a legii offshore în Parlament, „doar anul acesta”.

„Versiunea aprobată în iulie în Camera Deputaţilor era una onestă şi echitabilă, atât pentru statul român, cât şi pentru cei 5 concesionari: Exxon, OMV, Lukoil, Black See Oil & Gas, Romgaz. Păstra redevenţele din acordurile de concesiune semnate în 2008. Impunea un impozit pe venitul suplimentar între 30 si 50 %, mai mic decat impozitul practicat în Marea Britanie, unde este de 62,5%, în Olanda de 50% şiîin Norvegia de 53%.

Mai mult decât atât, le recunoşteam concesionarilor un drept de deductibilitate fiscală de 60% a investiţiilor în exploatare şi producţie din venitul suplimentar. În condiţiile în care Romgaz şi OMV, raportau un profit de 3 mld lei, respectiv 5 mld lei, în anii precedenţi, când aveam un preţ reglemntat de 45 lei/mwh, este evident că la preţul actual de peste 100 lei/mwh şi profitul e dublu, situaţie în care nu se mai impunea acordarea acestei facilităţti fiscale. Şi totuşi am făcut-o că investitorii să fie multumiţi. Doar că ei vor resursele ţării pe nimic”, mai scrie Borza.

Potrivit acestuia, ultimele modificări aduse legii în Comisia pentru Industrii şi Servicii, prin care creştea impozitul pe venitul suplimentar de la 30-50% la 30-70% şi se înjumătăţea deductibilitatea fiscală a investiţiilor din venitul suplimentar de la 60% la 30%, nu sunt de natură să schimbe radical şi profund pachetul de facilităţi fiscale, acordate investitorilor cu prea multă generozitate. 

„Obligaţia nostră ca parlamentari este, în primul rând, de a maximiza veniturile pe care statul român le va încasa de pe urma concesiunii celei mai mari rezerve de gaze din Europa Centrală. Evident trebuie să creăm un cadru fiscal predictibil şi prietenos şi pentru investitori”, conchide politicianul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite