Remus Borza: Ne furăm singuri căciula. Băncile şi companiile trebuie taxate suplimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, coordonatorul firmei de insolvenţă Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica

La finalul dezbaterii parlamentare pe moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Teodorovici a anunţat că OUG 114 va fi modificată şi pusă în acord cu partenerii de dialog din industriile vizate de actul normativ, scrie deputatul independent Remus Borza.

„Am anticipat, încă din Decembrie,un astfel de compromis. Şi de data aceasta, statul a cedat la presiunea cancelarilor străine şi a multinaţionalelor. Pe fond, această ordonanţă era corectă, întrucât sancţionează un comportament neloial al multor agenţi economici în relaţia cu statul. Nu avem şcoli moderne, nu avem spitale noi, nu avem autostrăzi şi pentru că nu ne plătim impozitele sau recurgem la tot felul de inginerii financiare pentru a plăti un impozit cât mai mic. (...) 

Ne furăm singuri căciula, fentând Fiscul. Lipsa de conformare fiscală aduce România în situaţia de a avea cel mai mic grad de colectare a veniturilor bugetare în PIB din Europa şi la o evaziune fiscală de peste 16 miliarde euro anual. Asta înseamnă echivalentul a 1.600 km de autostrada, 50 de spitale judeţene noi cu câte 2.000 de paturi fiecare şi peste 1.500 de şcoli noi”, scrie Borza pe blogul său.

Cât despre nivelul taxelor impus de OUG 114, acesta susţine că este „prohibitiv”.

„Dacă, aşa cum spuneam, pe fond era nevoie de o acţiune în forţă a Guvernului pentru a disciplina fiscal marii agenţi economici, nivelul taxelor impus de OUG 114 este prohibitiv. 0,3% impozit pe activele băncilor, plătibil trimestrial, înseamnă peste 1 miliarde euro anual.

Adică jumătate din profitul raportat de bănci anul trecut. Pe de altă parte, nimic nu împiedică băncile să vină cu un nivel al ROBOR-ului sub 2%, situaţie în care impozitul penalizator ar fi 0.

Un impozit de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din sectorul energetic este enorm. În 2015-2016, a funcţionat o taxă similară, aplicată firmelor din industria energetică, dar care era de 1% şi se aplica pe construcţiile speciale şi nu pe cifra de afaceri.

Un nivel excesiv al impozitului suplimentar va pune societăţile din acest sector în imposibilitatea de a-şi finanţa investiţiile în capacităţi noi de producţie, de transport sau de distribuţie de energie. Cea mai mare prostie din cuprinsul ordonanţei o reprezintă plafonarea preţului la gaze şi la electricitate. Este o măsură etatistă, care va afecta serios Romgaz, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

(...) Guvernul, când va modifica OUG 114/2018 va trebui să menţină aceste mecanisme de taxare suplimentară a societăţilor din sectorul energetic, bancar, telekom, jocuri de noroc, dar să modifice cuantumul acestui impozit suplimentar şi să-l facă echitabil şi sustenabil pentru industriile respective.Altminteri vor falimenta şi companiile vizate de actul normativ dar şi statul”, consideră politicianul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite