Reducerea TVA la pâine nu-i sperie pe evazionişti. Pentru a fi eficientă, cota trebuie să coboare sub 5% în loc de 9%
0Cota de 9%, anunţată de Victor Ponta, ar reprezenta o reducere insuficientă pentru a face curăţenie totală pe piaţa pâinii. Patronatele vor o reducere-şoc prin care TVA la pâine să coboare sub 5%.
Guvernul condus de Victor Ponta a lansat un nou semnal care arată că nu va renunţa la reducerea cotel de TVA pentru alimente, premierul arătând că va constitui rezerve bugetare speciale pentru a contracara eventualele efecte adverse.
„Pentru pâine, strict contabil, ca să reducem TVA de la 24% la 9%, sunt 220-250 de milioane de lei pe care trebuie să-i provizionăm din altă parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care îi provizionăm pe semestrul doi, ca şi când i-am pierde“, a spus Ponta.
El a precizat că Guvernul nu are încă acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, arătând că această idee reprezintă un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai întâi doar pentru pâine.
Pentru specialiştii din sectorul de morărit şi panificaţie, nu efortul bugetar sau efectele sociale sunt importante, ci nivelul cotei reduse de TVA, despre care se spune că va fi de 9%. Ei spun că evaziunea nu va fi astfel redusă simţitor, pentru că 9% e un nivel prea ridicat pentru a-i aduce în piaţa „curată“ pe cei care acum lucrează la negru.
Pragul critic al şpăgii
Pentru a face evaziune şi în acelaşi timp profit, trebuie ca taxa eludată să fie destul de mare încât să merite riscul, adică banii astfel câştigaţi să fie suficienţi pentru a „unge“ mecanismele de eludare. Desigur, TVA de 24% este mai mult decât confortabil, ca dovadă că evaziunea din panificaţie trece de jumătate din piaţă. Dar nici 9% nu va fi tocmai deranjant.
„Este binevenită intenţia Guvernului de a reduce TVA, dar, în cazul pâinii, cota de 9% nu va fi suficient de joasă. Va fi încă atractivă pentru evazionişti, pentru că un profit (cât ar câştiga ei din neplata taxei) de 9% este foarte bun în condiţii de criză. Pentru a avea efectul scontat, cota de TVA la pâine ar trebui coborâtă undeva la 2-3%“, a declarat pentru „Adevărul“ Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR).
La rândul său, Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), arată că TVA trebuie redusă până la nivelul de la care evazioniştii nu mai pot face banii necesari pentru şpagă. „Este nevoie de o sterilizare totală şi bruscă a pieţei, o reducere-şoc la 5% a cotei de TVA în primele şase luni, după care, când piaţa e curată, să se ridice la 9%. Cu o cotă de 5% nu ar mai fi nevoie nici de controale, pentru că evazioniştii ar renunţa singuri la practicile lor, nemaiavând de unde să plătească şpăgi. S-a vorbit de evaziune de 60% în sector, eu nu ştiu de la cât pornim acum, dar cu siguranţă la un TVA de 5% s-ar reduce piaţa neagră sub 10%“, ne-a spus liderul ANAMOB.
Acum e o concurenţă acerbă, jucătorii se bat pentru fiecare leu, astfel că s-ar putea să avem o ieftinire temporară a pâinii, ca efect al reducerii TVA. În timp, însă, preţurile îşi vor reveni, pentru că marjele de profit sunt foarte mici, astfel că efectul reducerii evaziunii ar trebui să fie cel mai important câştig pentru noi toţi, au mai spus liderii patronali.
O reducere experimentală
„Dacă la 31 decembrie 2013 tragem linie şi vedem că a avut dreptate FMI, care spune «Aţi redus TVA şi aveţi bani mai puţini», înseamnă că proiectul nostru nu e corect. Dacă la 31 decembrie se va arăta că noi am avut dreptate şi un TVA de 9% duce în realitate la încasări mai mari, pentru că de fapt fiscalizăm ceea ce e nefiscalizat, acesta va fi un argument valid de a extinde sistemul şi la alte produse, la carne de exemplu, la lapte“, a spus Ponta.
În cazul pâinii cota de 9% nu va fi suficient de joasă. Va fi încă atractivă pentru evazionişti. Costel Olteanu preşedinte UNPCPR
Cu o cotă de 5% nu ar mai fi nevoie nici de controale, pentru că evazioniştii ar renunţa singuri la practicile lor. Viorel Marin preşedinte ANAMOB