România, una dintre performerele indicelui PwC ESCAPE, dar are nevoie de reindustrializare şi investiţii pentru a evita „capcana veniturilor medii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea economică este necesară pentru modernizare, dar dezvoltarea durabilă necesită mult mai multe de-atâta
Creşterea economică este necesară pentru modernizare, dar dezvoltarea durabilă necesită mult mai multe de-atâta

România a avansat 13 locuri în clasamentul PwC ESCAPE faţă de anul 2000, fiind una dintre performerele topului, alături de Rusia şi Polonia, dar a urcat doar trei poziţii faţă de anul 2007, iar acum are nevoie de reindustrializare, investiţii şi consolidarea capitalului autohton pentru a se moderniza şi a putea evita „capcana veniturilor medii“, potrivit PricewaterhouseCoopers.

„Dacă privim evoluţia economiei României pe termen mai lung, se observă o ascensiune remarcabilă faţă de anul 2000. Acest lucru nu este însă o garanţie că ţara noastră va putea evita <capcana veniturilor medii> pe cap de locuitor şi va face în mod lin saltul către economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect naţional care încurajeze reindustrializarea ţării, atragerea de investiţii străine şi consolidarea capitalului autohton pentru a putea câştiga pariul modernizării“, a precizat, într-un comunicat, Vasile Iuga, director PricewaterhouseCoopers România. 

„Capcana veniturilor medii” apare atunci când creşterea unei ţări se plafonează şi în cele din urmă stagnează după ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor. Problema poate apărea în momentul în care economiile emergente se confruntă cu creşterea salariilor şi scăderea competitivităţii din punct de vedere al costurilor, şi se găsesc în imposibilitatea de a concura fie cu ţările avansate, care dispun de tehnologie de vârf, fie cu ţările în curs de dezvoltare cu costuri salariale foarte mici, în producţia ieftină de bunuri fabricate.

Indicele ESCAPE al PwC analizează cinci dimensiuni relevante pentru a evita „capcana veniturilor medii”  pentru economiile în curs de dezvoltare sau, pentru economiile avansate, evitarea stagnării după criza financiară: creştere economică şi stabilitate; progres social şi coeziune; tehnologia de comunicaţii; instituţiile politice, juridice şi de reglementare; şi dezvoltarea durabilă din punct de vedere al mediului.

Cine a crescut puternic

Polonia a urcat de pe poziţia 27 în anul 2000 pe locul 21 în 2012, în vreme ce Rusia a urcat de pe 39 în imediata vecinătate a României, pe poziţia 25. Alte creşteri notabile au mai înregistrat: Australia (de pe 13 pe locul 7), Arabia Saudită (de pe 26 pe 12), China (de pe 21 pe 16) şi Chile (a urcat de pe 23 pe 16).

Nordicii domină topul

Aşa cum era de aşteptat, statele nordice domină topul, conform raportului. Pe primul loc se situează Suedia, Elveţia se clasează pe poziţia a doua, iar Singapore completează podiumului. Urmează Olanda (4), Finlanda (5), Danemarca (6).

Australia şi Noua Zeelandă se regăasesc pe poziţiile 7 şi 8, în vreme ce Germania – cel mai puternic stat european, se află abia pe locul 9. Surprinzător, Malaiezia (14) se află în faţa Japoniei (15) şi Chinei (16). Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au înregistrat regrese în topul pieţelor dezvoltate între 2007 şi 2012, conform raportului, regăsindu-se acum pe poziţiile 18, respectiv 19.

Zona euro, scăderi mari

Scăderile cele mai mari au fost înregistrate începând cu 2007 de către economiile puternic afectate de criză din zona euro – Italia, Spania, Portugalia şi Grecia. În urma acestor modificări, Grecia a ieşit din topul primelor 30 de ţări. Nici una dintre ţările MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria şi Turcia) nu a reuşit să se situeze în top 30, deşi toate au înregistrat progrese începând cu anul 2000“, se arată într-un comunicat al PwC.

 „Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia şi Turcia au avut parte de turbulenţe în ultimul timp, impunându-se continuarea reformelor structurale. Creşterea economică este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea unei societăţi. Guvernele şi investitorii trebuie să ia în calcul o gamă mai largă de indicatori ai dezvoltării pe care indicele ESCAPE îi cuantifică”, a adăugat Vasile Iuga.    

image

Mai puteţi citi:

Fiscul a încasat în ianuarie 16 miliarde de lei, depăşind cu 6,5% programul trasat de Ministerul Finanţelor şi cu 13% prima lună din 2013

Veniturilor bugetare realizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în ianuarie au însumat 16,1 miliarde de lei, cu 6,5% mai mult faţă de programul de încasări comunicat de Ministerul Finanţelor Publice (15,1 miliarde de lei) şi cu 13,2% peste suma aferentă lunii ianuarie 2013, scrie Mediafax.

Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5 puncte dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate

Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Sărăcia românilor a fost provocată de stat, prin regimul de taxe şi impozite, acuză oamenii de afaceri

Numeroasele măsuri de politică fiscală luate de guvernele României de la începutul crizei au arătat lipsa unei strategii coerente în acest domeniu şi au creat sărăcie, potrivit unui studiu întocmit de avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite