PwC: O colectare mai bună cu 3-5 puncte din PIB ar aduce României la buget între 5 şi 8 miliarde de euro anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să facă eforturi pentru a creşte colectarea veniturilor la buget, întrucât o medie de 3-5 puncte procentuale adăugată la ponderea actuală a veniturilor în PIB, de circa 33%, ar presupune între 5 şi 8 miliarde de euro în plus la buget pe an, bani suficienţi pentru a asigura necesarul de investiţii din infrastructură, apărare, educaţie şi cercetare-dezvoltare, a declarat şeful PwC România, Ionuţ Simion.

„Cel mai important lucru este să înţelegem cum putem creşte gradul de colectare, pentru că în absenţa acestei creşteri, măsura pe care statul o poate lua cu uşurinţă este să modifice sistemul de impozite şi taxe“, a afirmat Simion, la o conferinţă pe tema TVA.

El a subliniat că România, la un PIB de 160-170 de miliarde euro, se străduieşte de cel puţin 15 ani să depăşească nivelul de 32%-33% al ponderii veniturilor în PIB şi să recupereze decalajul faţă de media europeană, de 42%-44% din PIB.   Diferenţa de 10 puncte procentuale, raportată la PIB-ul României, însumează astfel circa 17 miliarde de euro.

„De ce spun că această diferenţă trebuie acoperită? Pentru că orice creştere a gradului de colectare cu un punct procentual înseamnă 1,6-1,7 miliarde de euro la bugetul de stat. O creştere cu 3-5 puncte, cât s-ar aştepta să se producă în urma finalizării cu succes a acestui proiectului de modernizare derulat de ANAF cu Banca Mondială ar aduce României între 5 şi 8 miliarde de euro“, a spus Simion.

Suma rezultată ar fi mai mult decât suficientă pentru a asigura investiţiile în sectoare precum apărare (unde este alocat sub 2% din PIB), educaţie, cercetare-dezvoltare, dar şi infrastructură. Simion a punctat că este importantă, în acest context, îmbunătăţirea colectării TVA, având în vedere inversarea ponderii impozitelor care contribuie mai mult la buget.

„Impozitele indirecte au pondererea cea mai mare. TVA, pe baza structurii bugetului pe 2016, ar fi trebuit să aibă o pondere de 23% în venituri, dar la cinci luni vedem că TVA a contribuit cu 27% la veniturile bugetului de stat. Accizele ar fi trebuit să aibă o pondere de 12%, dar au 13%. În total, impozitele indirecte dau 40% din veniturile la bugetul de stat“, a menţionat şeful PwC România. 

Impozitul pe profit avea o contribuţie de 7% şi a ajuns la 9%. În opinia lui Simion, gradul de colectare poate creşte prin continuarea luptei împotriva evaziunii, inclusiv prin conectarea caselor de marcat la serverul central al ANAF, introducerea unor concepte legislative moderne, precum monitorizarea orizontală voluntară.

„Asta înseamnă că se stabilesc contribuabilii care se conformează voluntar şi se concentreze operaţiunile de control în zonele cu risc ridicat“, a explicat Simion.

El a punctat că ar fi utilă extinderea aplicabilităţii ordonanţei de guvern privind amnistia fiscală, prin care sunt debitorii la Fisc sunt iertaţi de penalităţi, iar dobânzile sunt reduse. O altă măsură ar fi revizuirea legislaţiei privind evaziunea fiscală, necesitatea realizării unor reforme profunde,precum atragere de capital prin fonduri UE sau revitalizarea Bursei, dar nu în ultimul rând reforma educaţiei şi a natalităţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite