Proiectul Legii salarizării unitare: Ministerul Muncii continuă discuţiile cu sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de fpate de corupţie

Ministerul Muncii continuă marţi discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare, întâlnindu-se la sediul ministerului cu sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială, după ce luni au avut loc negocieri cu liderii sindicatelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

La discuţii participă ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, secretari de stat din cele două ministere, şi sindicalişti din sănătate şi asistenţă socială.

Ministerul Muncii a început luni discuţiile cu partenerii sociali pe proiectul Legii salarizării unitare, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din domeniul ordine şi siguranţă puiblică, care au vorbit despre salarizarea angajaţilor din Ministerul Afacerilor Interne şi a personalului civil din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Negocierile au vizat atât proiecul noii Legii de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât şi modul de aplicare a HG 1/2017 privind salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că drepturile angajaţilor trebuie respectate, pentru că dacă îi pui să muncească 320 de ore şi îi plăteşti pentru 160 de ore, apar frustrările şi inechităţile salariale.

Dumitru Coarnă a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că sindicaliştii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizării unitare, dar  trebuie găsite soluţii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, şi nu la cel de încadrare din 31 decembrie 2009.

Liderul sindical a spus că numai într-o lună, de când sunt mişcări sociale, poliţiştii şi jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, „normă care nu mai poate fi recuperată în natură, pentru că nu avem efectivele necesare să acordăm aceste drepturi în natură”.

 Discuţiile vor continua în zilele următoare şi cu reprezentanţi celorlalte categoriile sociale.

Luni seară, după primele discuţii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că salariile bugetarilor vor creşte în medie cu 56%, însă în următorii patru ani.

„Ca sa fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia ca s-a înţeles şi ca e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plata la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei pană nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat şi a "scăpat" în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile pana în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aprobă în parlament. P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare“, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe contul de Facebook. 

Lia Olguţa Vasilescu susţinuse că salariile bugetarilor mai mici de 4.000 de lei se vor dubla, prin legea salarizării unitare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite