Proiect: Nuclearelectrica să se aprovizioneze doar cu combustibil nuclear produs în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactoarele centralei de la Cernavodă

Scopul proiectului ar fi păstrarea în viaţă, inclusiv prin subvenţii şi investiţii de stat, a activităţii de extracţie şi prelucrare a minereului de uraniu din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), controlată integral de Ministerul Energiei.

Un proiect de lege iniţiat de Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor prevede ca Nuclearelectrica, compania de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, să se aprovizioneze doar cu combustibil nuclear produs în România, pe cât posibil numai pe baza producţiei interne de materie primă rezultată din exploatarea, prelucrarea şi rafinarea zăcămintelor autohtone de uraniu, scrie profit.ro. 

Astfel, draftul de act normativ îşi propune să asigure menţinerea ciclului nuclear integrat al României, potrivit iniţiatorului. 

Centrala de la Cernavodă se alimentează în prezent exclusiv cu bare de uraniu produse la fabrica de profil de la Mioveni, sucursală a Nuclearelectrica. 

Materia primă din care este realizat combustibilul nuclear, respectiv octoxidul de uraniu şi ulterior pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu, este produsă în România de către CNU, la uzina de la Feldioara. CNU extrage şi minereu de uraniu, din minele Crucea şi Botuşana. 

De la finalul anului 2015, însă, Nuclearelectrica a cumpărat pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu în special din import, de la compania canadiană Cameco, după ce Curtea de Conturi a obligat CNU să majoreze cu 76% preţul de vânzare practicat în raport cu Nuclearelectrica. Acest fapt a determinat operatorul centralei de la Cernavodă să rezilieze contractul de furnizare semnat în 2014, ceea ce a creat probleme financiare grave celor de la CNU. De asemenea, din cauza lipsei alocărilor bugetare în acest scop în cadrul Ministerul de Interne, CNU a întrerupt o bună perioadă de timp livrarea de octoxid de uraniu pentru stocurile constituite la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite