Producător: Mai puţin de 10% dintre români fac revizia tehnică anuală a centralelor termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centrala termica

Mentenanţa anuală şi verificarea tehnică obligatorie a unei centrale termice garantează păstrarea eficienţei energetice a echipamentelor şi reduc semnificativ riscul apariţiei unor defecţiuni ale instalaţiei de încălzire, arată un celebru producător.

Centrala termică este unul dintre cele mai importante echipamente din locuinţele românilor, fiind responsabilă de asigurarea confortului în fiecare zi, indiferent de anotimp. Cu toate acestea, mai puţin de 10% dintre români fac revizia tehnică anuală a centralelor termice, riscând ca echipamentele să nu funcţioneze la parametri optimi, să aibă un randament mai mic şi un consum mai mare de combustibil, potrivit datelor Ariston Thermo România. În România sunt instalate aproximativ 2,6 milioane de centrale termice.

„Mulţi proprietari uită că centralele termice sunt echipamente care funcţionează zilnic şi că au nevoie de întreţinere periodică pentru a funcţiona eficient şi cât mai mult timp. Revizia tehnică, operaţiune care în mod normal durează aproximativ 1,5-2 ore, reduce semnificativ riscul apariţiei unor defecţiuni neprevăzute şi poate prelungi cu câţiva ani durata de viaţă a echipamentului, dacă este realizată anual”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

O centrală care nu funcţionează la parametri optimi produce mai puţină apă caldă menajeră şi încălzire. De asemenea, ocazionalele erori se pot transforma în timp în defecţiuni care necesită intervenţii costisitoare sau chiar pot duce la înlocuirea centralei. Pentru a proteja investiţia în confortul familiei şi pentru a evita costurile suplimentare, Ariston Thermo România recomandă ca revizia tehnică să fie realizată anual. Dacă această operaţiune nu este efectuată anual, se poate pierde avantajul oferit de garanţia extinsă a echipamentului.

Important de menţionat este şi faptul că o centrală care nu a beneficiat de revizii anuale va avea în timp un nivel mai redus de eficienţă şi un consum mai mare de combustibil. Prin mentenanţă constantă, proprietarul centralei se asigură că ţine costurile sub control.

Operaţiunile de întreţinere sunt necesare, inclusiv pentru modelele de ultimă generaţie, deoarece funcţionarea acestora depinde şi de agenţi precum gazul, aerul, energia electrică sau agentul termic. Atunci când revizia nu este realizată anual, pot apărea depuneri, magnetită sau reziduuri în centrală, iar schimbătorul de căldură pierde din eficienţă, respectiv putere. După o folosire intensă în timpul sezonului rece, tehnicienii observă că centrala termică pierde din putere, ceea ce înseamnă că produce o cantitate mai mică de apă încălzită.

Centrele de service recomandă ca revizia să aibă loc după ieşirea din sezonul rece, în lunile de primăvară şi vară, după ce echipamentul a fost folosit la capacitate maximă, şi să fie evitată programarea acestei operaţiuni toamna şi iarna, când este vârf de sezon pentru montarea centralelor noi. În funcţie de oraş şi centrul de service, costul unei revizii tehnice poate varia între 150 şi 250 de lei.

Alături de revizia tehnică, proprietarii sunt obligaţi prin lege să realizeze, o dată la doi ani, verificarea tehnică periodică (VTP) a centralei, procedură ce trebuie asigurată de către o firmă de service cu autorizaţie din partea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR). Prin verificarea tehnică periodică este evaluată funcţionarea corectă şi sigură a echipamentului. Nu în ultimul rând, este important de ştiut că distribuitorul de gaze verifică periodic valabilitatea VTP-ului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite