VIDEO Premiul Nobel pentru Economie revine profesorului Angus Deaton, pentru cercetările sale privind consumul, sărăcia şi serviciile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat în acest an profesorului Angus Deaton (70 de ani) pentru cercetările sale privind consumul, sărăcia şi serviciile sociale.

Angus Stewart Deaton, originar din Edinburgh, este un cunoscut microeconomist, care a obţinut în 1975 titlul de doctor în economie la Universitatea din Cambridge, cu teza intitulată „Modele privind cererea de consum şi aplicarea lor în Marea Britanie. 

Deaton a fost profesor de econometrie la Universitatea din Bristol până în 1983, când a devenit profesor la Universitatea Princeton. În prezent, laureatul Premiului Nobel pentru Economie din acest an este profesor de economie şi de afaceri internaţionale la Şcoala Woodrow Wilson de Afaceri Publice şi Afaceri Internaţionale de la Princeton.  

Deaton este considerat de mai mulţi ani unul dintre favoriţii la Premiul Nobel pentru Economie. 

"Prin legătura făcută între alegerile individuale şi rezultatul agregat, cercetarea sa a contribuit la transformarea microeconomiei, macroeconomiei şi economia în domeniul dezvoltării", explică Royal Swedish Academy of Sciences.

Premiul a fost anunţat la Stockholm de Goran K. Hansson, secretarul permanent al academiei.

Într-un studiu din 2010, psihologul Daniel Kahneman, laureat al Premiul Nobel pentru Economie în 2002, şi economistul Angus Deaton afirmau că, plecând de la un salariu de 75.000 de dolari pe familie, o mărire de salariu nu aduce mai multă fericire. Fericirea, măsurată prin frecvenţa şi intensitatea momentelor de bucurie, de tristeţe, de stres şi de tandrete, nu se schimbă aproape deloc plecând de la salarii de 75.000 de dolari pe an (respectiv 4.875 de euro pe lună la rata de schimb de acum cinci ani). În schimb, pentru cei care câştiga mai puţin de 70.000 de dolari pe an (4.550 de euro pe luna), o majorare de salariu are un puternic impact pozitiv.

În ultimul an, comitetul Nobel a onorat un număr de profesori pentru lucrări care au arătat fie ineficienţa pieţelor fie cum trebuie tratată această realitate.

Anul trecut, comitetul l-a premiat pe economistul francez Jean Tirole Jean Tirole, pentru munca sa în domeniul reglementării eficiente a pieţelor imprfecte.

În 2013, Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen şi Robert J. Shiller au obţinut premiul Nobel pentru cercetările referitoare la mişcările pe pieţele financiare.

Distincţia pentru economie este singura, dintre cele şase, care nu se numără printre cele înfiinţate prin testamentul omului de ştiinţă Alfred Nobel, fondatorul premiilor cu acelaşi nume. Premiul Nobel pentru economie a fost introdus în 1968 de Riksbank, banca centrală a Suediei, în memoria lui Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru economie a fost criticat, de-a lungul timpului, tocmai pentru că nu se numără printre distincţiile fondate de Alfred Nobel. Unii consideră că deciziile privind Nobelul pentru economie se apropie de multe ori prea tare de politică, iar alte voci susţin că Alfred Nobel nu ar fi avut niciodată intenţia de a recompensa economişti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite