Premieră în agricultura românească: peste 4 tone de grâu la hectar în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de grâu din Români a crescut cu 7% în acest an faţă de 2015, până la 8,413 milioane de tone, cu o medie de peste 4 tone la hectar, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, pentru Agerpres. Depăşirea pragului de 4 tone de grâu la hectar este un nivel-record al ultimilor 10 ani.

„Culturile recoltate până în prezent nu au fost afectate de secetă şi, dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul ţării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane hectare cu grâu şi secară şi s-a obţinut o producţie medie de 4,054 kilograme la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grâu, faţă de 7,85 milioane de tone în 2015“, a precizat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Depăşirea pragului de patru tone de grâu la hectar este o premieră pentru România ultimilor 10 ani, în condiţiile în care cele mai mari producţii medii au fost obţinute anul trecut, respectiv 3,84 tone la hectar, conform datelor publicate pe site-ul MADR. Anul trecut, România a recoltat 7,851 milioane de tone de grâu, cu un randament de 3,84 tone la hectar, de pe o suprafaţă totală de 2,043 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii a mai spus că la cultura de floarea-soarelui se estimează o producţie totală de 1,7 milioane de tone pentru 2016, cu un randament de circa 1.730 de kilograme pe hectar, deoarece cultura nu a fost atât de puternic afectată de secetă ca în cazul porumbului, unde „e o mare problemă“.

„La floarea soarelui estimăm o producţie de 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deşi la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal şi porumbul arăta foarte bine pentru că a plouat şi mai mult acolo, însă sudul ţării, Dobrogea şi nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, iar până la această oră datele noastre indică o suprafaţă de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% şi 70%“, a spus ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea soarelui, atât din punct de vedere al producţiei cât şi al suprafeţei, cu o cantitate de 1,75 milioane de tone obţinută de pe un milion de hectare, deşi faţă de anul 2014, producţia de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, din cauza randamentului la hectar care a coborât cu 19,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite