Ponta vrea să transforme Autoritatea pentru Turism în structură de tipul parteneriat public-privat. „Nu renunţ chiar dacă vine Curtea de Conturi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a spus că ANT este o instituţie birocratică, puţin conectată la un domeniu atât de dinamic
Ponta a spus că ANT este o instituţie birocratică, puţin conectată la un domeniu atât de dinamic

Premierul Victor Ponta afirmă că nu renunţă la ideea transformării Autorităţii Naţionale pentru Turism într-o instituţie cu parteneriat public-privat, chiar dacă operaţiunea îi va aduce "pe cap" Curtea de Conturi, argumentând că aceasta este singura soluţie de promovare a turismului.

„O idee la care nu vreau să renunţ - deşi, cu siguranţă, va naşte multe discuţii, ne va aduce Curtea de Conturi pe cap, să vă pregătiţi pentru asta - şi anume transformarea cu adevărat a ceea ce a fost până acum Autoritatea Naţională de Turism, o instituţie birocratică şi greu de conectat la ceea ce înseamnă un domeniu atât de dinamic, într-un parteneriat public-privat. Din punctul meu de vedere, este singura soluţie pentru a promova cu adevărat pe de-o parte legislaţia, un cadru fiscal adecvat, şi turismul românesc“, a spus Ponta la o conferinţă pe teme turistice.

El a apreciat că această soluţie va ajuta România să utilizeze eficient potenţialul turistic.

„Nu cred că România va fi în situaţia, doar printr-o instituţie publică, să se promoveze extraordinar. Cred că doar printr-un parteneriat public-privat, înţelegând necesităţile, înţelegând modul de promovare într-o piaţă atât de competitivă la nivel mondial, putem să folosim potenţialul pe care-l avem“, a arătat premierul.

În urmă cu două luni, Ponta a anunţat că Guvernul ia în calcul posibilitatea înfiinţării în turism a unui Oficiu de Promovare Public-Privat, după modelul din ţări "mai deştepte" ca România, prin care proiecte în domeniu să fie promovate mai eficient în comparaţie cu acţiunile inevitabil birocratice ale administraţiei.

Autoritatea pentru Turism este instituţia care coordonează turismul românesc, implementând strategia naţională de dezvoltare turistică elaborată la nivelul ministrului delegat pentru Întreprinderi mici si mijlocii, Mediul de afaceri şi Turism.

Ponta a demis-o săptămâna trecută pe Simona Man de la conducerea ANT, după ce patronatele au acuzat-o de incompentenţă. Demiterea a venit după ce Man a inspectat litoralul pentru a vedea dacă este pregătit pentru sezonul estival, în vreme ce patronatele au solicitat de mai mult timp demisia acesteia.

Emiterea voucherelor, blocată

În luna martie, reprezentanţii agenţiilor de turism şi hotelierilor de pe litoral au cerut demisia Simonei Man de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism, acuzând-o că blochează proiecte precum emiterea voucherelor de vacanţă şi aplicarea impozitului forfetar, aceasta răspunzând atunci că de vină este birocraţia.

„Este incredibil cum Simona Man nu înţelege ce responsabilitate are. În ANT lucrurile merg prost, iar autoritatea duce Guvernul în ilegalitate pentru că legea voucherelor de vacanţă, deşi intrată în vigoare la 1 ianuarie, nu se poate aplica. Din acest motiv hotelierii au pierderi de milioane de lei“, declara recent Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

El spune că Man refuză să semneze diverse proiecte, acestea rămânând blocate, astfel, iar standurile României la târgurile internaţionale de turism se aprobă cu 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

„Cerem demisia doamnei Simona Man şi îl rugăm pe primul ministru să numească în acest post un specialist adevărat, care să redreseze activitatea ANT“, a adăugat Burcea. Simona Man conducea Autoritatea pentru Turism din luna noiembrie a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite