Premierul Victor Ponta vrea să cheltuiască trei miliarde de dolari pe investiţii publice până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a criticat "boala contestaţiei", car ar fi întârziat lucrările de investiţii
Ponta a criticat "boala contestaţiei", car ar fi întârziat lucrările de investiţii

România trebuie să cheltuiască, până la sfârşitul anului 2014, o sumă de peste trei miliarde de dolari pentru investiţii publice, a declarat premierul Victor Ponta, el arătând că aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice, respectiv contestaţii la licitaţii.

„Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună“, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Ponta a precizat că procentul de 2% din PIB pe care România trebuie să îl cheltuiască în continuare ca investiţii publice până la sfârşitul acestui an înseamnă enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, şi că acest capital investit în economie se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări a ţării.

„Boala contestării“

„E vorba de proceduri lungi, despre o boală românească a contestării: nu există niciun fel de procedură care să nu fie contestată. E vorba despre fuga de repsonsabilitate a celor care trebuie să ducă aceste proceduri la bun sfârşit şi cred că aici cu o colaboare strânsă cu mediul de afaceri, cu Guvernele partenere, pentru a învăţa din experieţa acestora, ne va ajuta să folosim mai bine banii pe care îi avem pentru investiţii şi pe care nu îi cheltuim din motive procedural birocratice”, a spus Ponta.

El a făcut afirmaţiile la o conferinţă organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO.

România a reintrat în recesiune tehnică, după ce economia a scăzut două trimestre consecutive, respectiv cu 0,2% în primele trei luni, şi cu 1% în următoarele trei, potrivit datelor Eurostat. Încetinirea lucrărilor de infrastructură şi performanţa slabă din agricultură, survenită în urma inundaţiilor, sunt principalele cauze ale recesiunii. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite