Ponta: Proiectul privind noile redevenţe petroliere va fi pus în dezbatere publică la începutul anului 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul privind noile redevenţe pentru sectorul petrolier va fi pus în dezbatere la începutul anului viitor şi va introduce un sistem care să asigure resurse bugetare la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari, a declarat premierul Victor Ponta.

„Am confirmat faptul că sistemul de redevenţe va fi un sistem care să asigure, sigur, resurse bugetare la media europeană, însă nu va descuraja investiţiile, nu va fi un sistem în care să încercăm să luăm prea mult, pentru că, dacă vrei să iei prea mult, după aia nu mai ai de la cine. Noua lege este discutată în primul rând cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, şi va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri la începutul anului viitor, pentru că acea obligaţie a statului român de a nu modifica sistemul redevenţelor expiră pe 31 decembrie 2014“, a spus Ponta, aflat în SUA.

El s-a întâlnit, la Houston, cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil şi Halliburton, din sectorul petrolier.

La proiect lucrează reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu experţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

În urmă cu două săptămâni, Ponta afirma că raportul Ministerului Finanţelor privind sistemul de redevenţe petroliere va fi discutat cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna noiembrie, la viitoarea vizită în România a misiunii organismelor financiare internaţionale şi a asigurat că rezultatul discuţiilor va fi făcut public.

Anterior, Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM, afirma în luna iunie că în noua legislaţie în domeniu vor exista diferenţieri în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, respectiv pentru exploatările pe uscat, cele marine şi pentru perimetrele de mare adâncime.

Lipsa unui proiect pe marginea căruia să se discute a fost criticată în această vară chiar şi de către Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România. Practic, perioada de zece ani va expira fără ca societăţile din domeniu sau opinia publică să aibă vreo idee ce se va întâmpla mai departe. 

Nici prea-prea, nici foarte-foarte

De altfel, inclusiv Ponta spunea atunci că „ideea nu e să iei mult din puţin, ci puţin din mult“. El se referea la un nivel mare al producţiei, în contextul anexării Crimeei de către Rusia şi a prognozelor de atingere a independenţei energetice a României în jurul anilor 2019-2020, când sunt programate să intre în exploatare zăcămintele Exxon şi Petrom din Marea Neagră.

Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13,5% din valoarea producţiei de hidrocarburi. 

Scandaluri pe bancă în ultimii zece ani

În 2012, Ponta spunea că nivelul redevenţelor trebuie adus la media europeană. Redevenţele petroliere din România sunt mult mai mici decât cele din Danemarca, Norvegia sau Marea Britanie. Nivelul scăzut a provocat mari scandaluri în ultimii zece ani, din cauză că Petrom scoate profituri fabuloase, de peste un miliard de euro anul trecut, pe când statul colectează din redevenţele la petrol şi gaze doar 200 de milioane de euro. Astfel, media colectată în România este de 7% din valoarea producţiei, pe când în celelalte state cu producţie europeană este de 14-18%.

Pe lângă Petrom şi Romgaz, principalii producători de hidrocarburi din România, şi alte societăţi explorează o serie de concesiuni, precum Lukoil, Chevron, MOL sau Gazprom Neft.

Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în în luna decembrie a acestui an inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a Petrom.

Independenţa energetică, din 2019

Exxon şi Petrom au anunţat în 2012 o potenţială descoperire a unui zăcământ care ar cuprinde între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar acum au demarat forajele la o nouă sondă.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi preşedintele Traian Băsescu, au indicat anul 2019 drept anul din care România va deveni total independentă energetic, în urma intrării în producţie a zăcămintelor din Marea Neagră. România a inaugurat deja gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care va putea exporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze în Basarabia, dependentă acum de Gazprom. 

Mai puteţi citi:  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite