Ponta despre creşterea taxelor pe case, terenuri şi maşini: „Dacă am greşit noi cu ceva, îndreaptă Parlamentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta nu-şi asumă creşterea taxelor locale
Victor Ponta nu-şi asumă creşterea taxelor locale

Proiectul Codului Fiscal nu conţine modificări majore faţă de ultima variantă şi nu măreşte vreo taxă, dar creează o marjă mai mare în care decizia aparţine autorităţii locale, a declarat premierul Victor Ponta. El a precizat că, dacă Guvernul a greşit cu ceva, Parlamentul va îndrepta lucrurile.

"Nu au apărut modificări majore, nu s-a mărit nicio taxă faţă de ceea ce s-a spus iniţial.
Este vorba despre taxele locale, care rămân.
De fapt, se face o marjă mai mare, pot să fie mai mici decât azi sau mai mari, în funcţie de decizia consiliilor locale.
De altfel, toate propunerile pe care le facem beneficiază de faptul că vor fi discutate, dezbătute şi, dacă este cazul îmbunătăţite, nu este nicio supărare, atât în Senat, în aprilie, cât şi în Camera Deputaţilor, în mai şi iunie, şi dacă am greşit noi cu ceva, îndreaptă cu siguranţă Parlamentul", a spus Ponta.

Valoarea impozabilă la clădiri creşte cu 6%

Impozitul pentru locuinţe pregătit pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată.

Noul document, datat 13 martie şi obţinut de Mediafax, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Şi impozitul pe maşini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Luni, premierul Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparţine autorităţii locale.
Conform legii, autorităţile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime şi maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.

În vara anului trecut, Ministerul Finanţelor a redactat, de asemenea, un proiect de Cod Fiscal care prevedea creşteri ale taxelor şi impozitelor locale, document retras ulterior la cererea premierului Ponta.

De ce cresc taxele locale

În expunerea de motive la varianta actualizată a Codului Fiscal, datată de Ministerul Finanţelor 13 martie, la capitolul Indexarea impozitelor şi taxelor locale se spune:
"Se propune ca, impozitele şi taxele locale să se indexeze, anual, de către consiliile locale, ţinînd cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea. Având în vedere că de la ultima indexare au trecut 3 ani şi rata de inflaţie a crescut cu 6,46% , în proiect au fost indexate toate impozitele şi taxele locale în suma fixă, inclusiv nivelul amenzilor".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite