Ponta anunţă plafonarea cheltuielilor de personal la toate instituţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor că doar Sănătatea şi Educaţia nu vor fi supuse plafonării cheltuielilor de personal în anul următor FOTO GOV.RO
Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor că doar Sănătatea şi Educaţia nu vor fi supuse plafonării cheltuielilor de personal în anul următor FOTO GOV.RO

Premierul Victor Ponta a anunţat că nivelul cheltuielilor de personal vor fi plafonate anul viitor la toate instituţiile bugetare, incluzând Preşedinţia, Parlamentul, Curtea Constituţională şi Curtea de Conturi, prioritatea Guvernului fiind reîntregirea salariilor. Sănătatea şi educaţia vor fi exceptate de la plafonarea cheltuielilor.

"Vă spun de pe acum că nu creşte niciun buget la cheltuieli de personal, mai puţin, sigur, dacă este vorba de sănătate, situaţii speciale sau ceea ce avem de plătit la educaţie. La celelalte instituţii, începând cu structurile centrale, Parlament, Preşedinţie, Curţi Constituţionale, de Conturi, nu. Ne ţinem de cuvânt şi dăm mărirea salariilor sau, mai bine zis, reîntregirea salariilor, dar nu începem să dăm drumul la toate baierile pungii că o să rămânem cu ea goală pe la jumătatea anului", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Ponta a declarat luni că, prin proiectul de buget pentru anul viitor, Parlamentul va avea acelaşi buget ca în acest an chiar dacă numărul de parlamentari a crescut în urma alegerilor de la 470 la 588 persoane, iar Preşedinţia va avea, ca şi Guvernul, un buget mai mic pentru cheltuieli de protocol.

Tot în şedinţa de Guvern de astăzi va fi prezentat proiectul de înfiinţare al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), prin desfiinţarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi a Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare. Acest proiect va rămâne în dezbatere publică. 

Premierul Ponta a avut ieri o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu, la sediul Băncii Naţionale a României, în cadrul căreia au discutat despre înfiinţarea acestui organism. ASF urmează să fie înfinţată până la 15 martie şi va avea 15 membri. 

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat ieri că urgenţa înfiinţării ASF este dată de recomandarea Băncii Centrale Europene, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică. 

"Avem această recomandare de la BCE, ca în ţările unde pieţele financiare nebancare nu sunt mari, cum este şi situaţia României, să unificăm instituţiile de supraveghere. După cum ştiţi, 94% din intermediarea financiară reprezintă piaţa bancară. Pentru 3-4% din piaţă să stai cu trei instituţii este un mic lux", a spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite