Ordonanţa de gestionare a fondurilor europene pentru infrastructura mare, întoarsă Parlamentului spre reexaminare de către Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, Parlamentului, o cerere de reexaminare privind OUG 68/2015, cu privire la unele măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, avertizând că actualele prevederi nu sunt în acord cu regulamentele UE şi nu sunt suficient de clare.

Ordonanţa de Urgenţă vizată se referă la punerea în acord a legislaţiei interne referitoare la gestionarea instrumentelor structurale din domeniul transporturilor cu legislaţia europeană în materie.

Ce normative europene ar putea fi încălcate

„Intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul legii menţionate, în forma transmisă la promulgare, se impun a fi reanalizate atât sub aspectul conformităţii acestora cu prevederile art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013, cât şi din perspectiva clarităţii normelor“, se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui.

Potrivit acesteia, OUG 68/2015 a creat premisele înfiinţării unui organism intermediar pentru transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), care gestionează funcţiile de selecţie şi evaluare proiecte, monitorizare a implementării, verificare tehnică şi financiară, precum şi verificarea achiziţiilor publice pentru proiecte de transport, însă şeful statului avertizează că normele nu sunt conforme cu directivele UE.

„Este afectat procesul de desemnare a autorităţilor de management pentru crearea sistemului de management şi control pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), aspect de natură să contravină art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013“, se arată în cerere.

Atenţie la „delegarea de funcţii“!

Iohannis afirmă că se impune utilizarea unei terminologii unitare în cuprinsul OUG, dând ca exemplu un articol care utilizează noţiunea acord global de grant de delegare de funcţii, în timp regulamentul european în materie operează cu noţiunea de acord global de grant.

Preşedintele susţine şi că este necesară reanalizarea prevederilor privind categoriile de personal ce urmează să beneficieze de dispoziţiile Ordonanţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite