Orban anunţă un miliard de euro, bani europeni, pentru proiecte de distribuţie de gaze în România
0Premierul Ludovic Orban anunţă că autorităţile intenţionează să investească un miliard de euro din fonduri europene în extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale, obiectivul fiind acela de a dubla numărul gospodăriilor conectate la această reţea.
"La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria, care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz, are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire care nu sunt eficiente, care au costuri mari, care poluează. Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor. (...) Decizia noastră a fost de a folosi fonduri europene pentru a susţine comunităţile locale în finanţarea proiectelor de investiţii de înfiinţare de distribuţii de gaz pe raza localităţilor, din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii şapte ani pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României, repet, un miliard de euro”, a declarat premierul Ludovic Orban, sâmbătă, în comuna suceveană Moara, unde este pusă în funcţiune o reţea de alimentare cu gaze naturale.
El a arătat că Guvernul este "pe punctul” de a obţine aprobarea Comisiei Europene astfel încât pe exerciţiul financiar 2014-2020 autorităţile române să poată aloca 200 de milioane de euro din bani europeni pentru extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale.
"Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august, în funcţie de momentul în care vom primi aprobarea de la Comisia Europeană pentru acest program de finanţare a distribuţiei de gaz. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am alocat vor fi prevăzuţi în bugetul pe care îl va avea România din bugetul Uniunii Europene pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027. Prin această alocare obiectivul nostru este cel puţin să dublăm numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la reţeaua de gaze, este extrem de important nu numai pentru gospodării, cât şi pentru localităţi”, a afirmat primul ministru.
El a explicat că investitorii decid să investească într-o localitate în funcţie de utilităţi.
Orban a precizat că Transgaz va finanţa, de asemenea, în perioada următoare investiţii în magistrale care să ducă reţelele principale de gaz în mai multe zone.
Orban a adăugat că susţine investiţii în extinderi de reţele, dar şi în capacităţi de procesare a gazului natural.
"Este un pas uriaş spre independenţă energetică, spre economie la lemnul de foc pentru că acest pas înseamnă stoparea defrişărilor. (..) Dacă venim şi cu gazul metan, asta înseamnă civilizaţie pentru populaţia judeţului Suceava”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.