Oficial. Cei care construiesc locuinţe fără autorizaţie nu pot deveni proprietari. Care sunt excepţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constructie casa

Persoanele fizice sau juridice care construiesc imobile, fără a fi obţinut în prealabil autorizaţia de construcţie de la instituţiile abilitate, nu pot deveni proprietari, neputându-şi înscrie imobilul în cartea funciară.

Decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie privind recursul în interesul legii promovat de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea înscrierii unui imobil în cartea funciară, în cazul în care acesta a fost construit în lipsa autorizaţiei de construcţie, a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Potrivit acesteia, orice persoană care construieşte un imobil, fără a deţine autorizaţie de construcţie, nu poate înscrie imobilul în cartea funciară, ceea ce duce la imposibilitatea recunoaşterii dreptului de proprietate.

Concret, prin decizia nr.13 în dosarul nr.98/1/2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit:

„Admite recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în interpretarea şi aplicarea art. 492 din Codul civil din 1864, art. 579 alin. (1), art. 577 alin. (2) din Codul civil, art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 37 alin. (1) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că:

Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie  impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 8 aprilie 2019”.

De altfel, Curtea Constituţională a arătat în mod expres că "regimul legal al construcţiilor nu are legătură cu ocrotirea dreptului de proprietate. În măsura în care, însă, (...) exercitarea dreptului de proprietate se abate de la prevederile legale imperative, titularul dreptului de proprietate va suporta sancţiunile stabilite de lege, fără a se putea apăra invocând principiul constituţional al ocrotirii proprietăţii" (Decizia nr. 697 din 25 mai 2010).

„ Se constată că proprietarul terenului are posibilitatea să urmeze procedura Legii nr. 50/1991 pentru intrarea în legalitate cu privire la construcţia realizată pe terenul său, acţiunea în constatarea dreptului de proprietate prin accesiune imobiliară artificială nefiind reglementată ca o opţiune a constructorului în raport cu legea specială care reglementează autorizarea construcţiilor. Autorizaţia de construire poate fi emisă nu numai înainte de realizarea construcţiei, dar şi ulterior, în procedura intrării în legalitate, prevăzută de 28 din Legea nr. 50/1991 şi art. 59 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991”, se arată în motivarea Înaltei Curţi.

Potrivit acesteia, după intrarea în legalitate, prin obţinerea tuturor autorizaţiilor prevăzute de legea specială, în temeiul procesului- verbal încheiat la terminarea lucrărilor, constructorul, proprietar al terenului, are posibilitatea să îşi intabuleze dreptul de proprietate asupra construcţiei, nefiind necesară o hotărâre judecătorească prin care să se constate dreptul de proprietate.

„Aceste consideraţii sunt valabile numai cu privire la construcţiile edificate după data de 1 august 2001”, se arată în motivare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite