Negocierile cu FMI continuă săptămâna viitoare. Până acum, discuţiile s-au purtat cu oficialii Băncii Naţionale, ai Ministerului Finanţelor şi ai Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia finanţatorilor internaţionali – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială, care se află în România până la sfârşitul acestei luni, continuă săptămâna viitoare negocierile cu autorităţile de la Bucureşti. Săptămâna trecută, finanţatorii s-au întâlnit şi au discutat cu reprezentanţii băncii centrale, ai Ministerului Finanţelor şi ai Muncii. „Adevărul“ vă prezintă principalele teme de discuţie.

Membrii delegaţiei au discutat joi cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) despre politica monetară, activele nete externe, dar şi despre situaţia sistemului bancar din România. Discuţiile cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au durat aproape două ore.  

"Întâlnirea a fost una tehnică şi s-a axat pe politica monetară şi pe activele externe nete. S-a mai discutat şi despre proiecţiile privind creditele, depozitele şi pasivele externe", au spus sursele apropiate discuţiilor, potrivit business24.ro. 

Potrivit acestora, alte discuţii au mai vizat atitudinea BNR asupra ratei dobânzii de politică monetară, rezervele minime obligatorii şi lichiditatea.

Delegatia FMI a mai discutat cu oficialii băncii centrale şi despre recentele modificări ale legii privind abuzul din noul Cod Civil, conform căruia, dacă o asociaţie de clienţi demonstrează în instanţă că o anumită clauză dintr-un contract de credit este abuzivă, toate contractele ce conţin respectiva prevedere pot fi denunţate.

La discuţii a participat şi Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR. 

De la Banca Naţională, delegaţia finanţatorilor internaţionali a fost la Ministerul Finanţelor, unde principal temă de discuţii avută în vedere a fost bugetul pe 2013, cu respectarea angajamentelor faţă de FMI. 

Acestea vizează o mai bună colectare a veniturilor la bugetul de stat, soluţii pentru scăderea arieratelor statului, dar şi modalitatea de împărţire a banilor în domeniul sănătăţii.

Vineri, la ora 14.00, finanţatorii externi au ajuns la Ministerul Muncii, unde s-a discutat despre Planul naţional de locuri de muncă şi stimulentele acordate în domeniu. 

În cadrul întâlnirii, care a durat mai bine de două ore, reprezentanţii FMI au dorit să analizeze din punct de vedere tehnic politicile pieţei forţei de muncă, fiind luate în discuţie două subiecte, respectiv planul naţional de locuri de muncă, măsurile incluse şi stimulentele în materie de creare de locuri de muncă.

La finalul întâlnirii, reprezentanţii FMI nu au făcut declaraţii.

Ministerul Muncii mai are planificate alte două întâlniri cu delegaţia FMI, în cursul săptămânii viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Iolanda Stăniloiu, declara, potrivit Mediafax, că în cadrul discuţiilor vor fi abordate mai multe subiecte, respectiv: evaluarea stadiului de realizare a acordului cu organismele internaţionale, consumatorul vulnerabil, venitul minim de inserţie, care ar trebui să fie aplicat din 2014 sau 2015, sustenabilitatea sistemului de pensii publice, efectele legii pensiilor la doi ani de implementare, salarizarea unică, stadiul proiectelor privind ocuparea şi modificarea Codului muncii.

Tot luni, delagaţia  FMI se va întâlni la sediul instituţiei din Bucureşti cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.  

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite