Năsui: Creşterea salariului minim va creşte salariile tuturor bugetarilor. Guvernul ar trebui să nu impoziteze primii 200 de lei
0Ministrul demisionar al Economiei, Claudiu Năsui, a afirmat miercuri că o majorare a salariului minim pe economie (luată deja în calcul de autorităţi în urma discuţiilor purtate cu sindicatele şi patronatele - n. red.) va creşte toate salariile bugetarilor, neavând un prea mare impact asupra celor din privat.
Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să anuleze impozitarea pentru primii 200 de lei din salarii, în loc să majoreze salariul minim brut.
“Dacă un guvern chiar vrea să ajute românii să iasă din sărăcie, nu ar mai creşte salariul minim brut. Ar reduce povara fiscală pe muncă. De exemplu, ar face primii 200 de lei neimpozitabili. Creşterea salariului net ar fi aceeaşi doar că nu ar mai creşte toate cheltuielile statului. Soluţia liberală pentru a creşte salariile este reducere impozitării muncii”, a precizat Claudiu Năsui, potrivit Agerpres.
Ministrul demisionar al Economiei a susţinut că majorarea salariului minim este o armă a statului pentru a lua mai mulţi bani de la companiile private.
“Politicienii vor creşterea salariului minim brut pentru a ne lua mai mulţi bani din buzunar şi a-şi creşte propriile venituri.
Creşterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulţi bani din privat. Salariul minim care contează este salariul minim net. Acela care ajunge să fie mic pentru că statul îţi ia jumătate din el”, a notat Claudiu Năsui.
Ministrul demisionar al Economiei a subliniat că majorarea salariului minim înseamnă creşterea automată a salariilor tuturor bugetarilor.
“Creşterea salariului minim brut înseamnă automat creşterea tuturor salariilor bugetarilor. De ce? Pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim. De exemplu, premierul are de 11,5 ori salariul minim. Dacă creşte salariul minim brut cu 100 de lei, automat va creşte salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Şi nu doar al lui, al tuturor bugetarilor”, a afirmat Claudiu Năsui.
Acesta a apreciat că majorarea salariului minim va avea ca efect şi creşterea pensiilor speciale.
“E chiar mai tare. Creşterea salariului minim brut înseamnă şi creşterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut”, a declarat Claudiu Năsui.
Legea salarizării unitare prevede că salariile bugetarilor se calculează înmulţind salariul minim pe economie cu un coeficient, în funcţie de gradaţie sau funcţia deţinută, care este cuprins între 1,5 în cazul inspectorilor sau altor angajaţi cu funcţii mici de execuţie şi 12 în cazul preşedintelui României, premierul având un coeficient de 11,5, miniştrii de 10,5.
Deocamdată, salariile bugetarilor sunt îngheţate la nivelul din luna decembrie 2020.