MADR: 70% din spaţiile de vânzare din pieţe sunt ocupate de producători agricoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
piata agroalimentara progresul

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a remarcat o îmbunătăţire a modului de etichetare. De la începutul verificărilor până în prezent, s-au aplicat în totalitate 108 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare de 77.800 lei atât administratorilor de pieţe, cât şi comercianţilor care nu au respectat normele de trasabilitate sau au substituit originea produselor.

În urma controalelor efectuate în pieţele agroalimentare din Bucureşti, Ministerul Agriculturii a constatat că 70% din spaţiile de vânzare din pieţe sunt ocupate de producători agricoli, remarcând şi o îmbunătăţire a modului de etichetare.

În cele 31 de pieţe agroalimentare ce se verifică zilnic se constată faptul că producătorilor agricoli li se asigură un procent corespunzător, în medie de 70% din spaţiile de vânzare şi se remarcă o îmbunătăţire considerabilă a modului de etichetare, În toate pieţele agroalimentare se poate observa organizarea spaţiilor distincte alocate producătorilor persoane fizice, marcarea şi semnalizarea acestora în mod vizibil prin aplicarea unor bannere, aşa încât producătorii agricoli din judeţele limitrofe sau apropiate care aprovizionează Municipiul Bucureşti să poată să-şi valorifice produsele”, a informat MADR.

De la începutul acţiunii de control, echipele de inspectori au verificat un număr total de  7.018 operatori, din care 4969 sunt producători agricoli. Echipele de control au realizat verificări zilnice, o parte dintre aceştia fiind controlaţi succesiv, având în vedere prezenţa permanentă în pieţe.

De altfel, de când au demarat aceste controale, s-au aplicat în totalitate 108 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare de 77.800 lei atât administratorilor de pieţe, cât şi comercianţilor care nu au respectat normele de trasabilitate sau au substituit originea produselor.

Echipele de control au constatat prezenţa în pieţele agroalimentare a unui număr în creştere permanentă de beneficiari ai ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, sprijin acordat de MADR din bugetul naţional.

În paralel cu verificările din pieţe, pentru atestatele de producător care ridică suspiciuni în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale desfăşoară, împreună cu Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât şi în teren, la producătorii agricoli.

Verificările vizează asigurarea spaţiului necesar pentru comercializarea legumelor şi fructelor româneşti în mod direct de către cei care le-au produs; oferta mai mare de legume şi fructe proaspete oferite direct consumatorilor de către producătorii autohtoni; etichetarea tuturor produselor din pieţe, a legumelor şi fructelor ce se comercializează în fiecare sezon, cu indicarea corectă a originii produsului (locului de producţie sau ţării din care provine) şi a datei în care au fost recoltate; promovarea calităţii superioare a tuturor legumelor şi fructelor autohtone, urmare a obţinerii acestora prin metode de cultivare sănătoase şi a vânzării lor în scurt timp de la recoltare; respectarea drepturilor consumatorilor de a fi informaţi corect asupra produselor şi de a se aproviziona în cunoştinţă de cauză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite