DOCUMENT Legea Turismului e în dezbatere publică. Pentru construcţiile neautorizate se poate face închisoare până la trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru gunoaiele de pe plajă, proprietarii acesteia vor fi amendaţi cu până la 30.000 de lei
Pentru gunoaiele de pe plajă, proprietarii acesteia vor fi amendaţi cu până la 30.000 de lei

Proiectul privind Legea Turismului a fost publicat vineri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, prevăzând printre altele închisoare de până la trei ani şi amenzi de maximum 50.000 de lei pentru construcţiile neautorizate în areale turistice.

Potrivit proiectului de act normativ, constituie infracţiuni "executarea în areale turistice fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor construcţii sau dotări decât cele admise în condiţiile legii", precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Aceste infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei.

Fără gunoaie, maşini, corturi şi comercianţi pe plajă

De asemenea, nerespectarea prevederilor privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a plajei închiriate, neamenajarea plajei la începutul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei se amendează cu sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei.

Amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei se vor da pentru circulaţia sau staţionarea autovehiculelor pe plajă, pentru permiterea campării pe plaja cu destinaţie turistică, dar şi pentru permiterea realizării de activităţi de comerţ ambulant pe plajă.

În plus, operatorii economici autorizaţi în domeniul turismului au obligaţia "să funcţioneze cu personal calificat, specializat, perfecţionat şi autorizat, în conformitate cu reglementările şi normele de specialitate în vigoare".

În ceea ce priveşte formarea profesională, se specifică faptul că este permisă dobândirea competenţelor profesionale în domeniul turismului prin "practicarea unor activităţi specifice sectorului turistic direct la locul de muncă sau autoinstruirea".

Unităţile de cazare trebuie renovate

Documentul mai prevede că operatorii economici din turism care deţin structuri de primire turistice în staţiuni au obligaţia să renoveze exterioarele clădirilor de orice tip în care îşi desfăşoară activitatea de cazare, alimentaţie publică, agrement, transport turistic, tratament balnear, în vederea asigurării aspectului general al clădirii.

Proiectul de Lege a Turismului reglementează organizarea, coordonarea, promovarea şi dezvoltarea turismului, considerat domeniu de importanţă strategică şi ramură prioritară a economiei naţionale, precum şi managementul resurselor turistice "în conformitate cu principiile echităţii, competitivităţii, sustenabilităţii şi dezvoltării durabile".

Legea Turismului se aplică tuturor formelor de turism precum şi tuturor persoanelor fizice şi juridice care prestează servicii sau desfăşoară activităţi turistice.

Legea Turismului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite