Legea pentru supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar, din nou pe linia de plutire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mugur isarescu klaus iohannis

Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional a primit raport favorabil de la comisia de specialitate din Camera Deputaţilor şi mai are de trecut doar câţiva paşi pentru a intra în vigoare, potrivit profit.ro.

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestei legi, pe motiv că încalcă Constituţia instituind recomandări obligatorii pentru Guvern, deşi textul a fost apărat de Banca Naţională a României, care avea un rol primordial în noua instituţie. Şeful statului sublinia că prevederile legii sunt lipsite de previzibilitate şi de claritate.

Actul normativ menţionat prevede crearea unei entităţi cu atribuţii în coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional – Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, ca structură de cooperare interinstituţională, fără personalitate juridică, între Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Guvern, al cărui obiectiv fundamental este acela de a contribui la salvgardarea stabilităţii financiare, prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista şocurilor şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice.

Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a votat raportul de adoptare a Legii, cu amendamente, astfel că următorul pas este votul în plenul Camerei, urmată de promulgare şi publicarea în Monitorul Oficial, scrie profit.ro.

Puteri mai mici pentru Comitet şi BNR

Forma curentă a proiectului de lege taie din puterile iniţiale ale Comitetului, dar şi din anvergura BNR, după mai multe critici ale Preşedinţiei, potrivit sursei citate.

Fiecare instituţie (ASF, Guvernul şi Preşedinţia) va avea trei membri în Comitet, preşedintele fiind guvernatorul BNR, însă el nu va mai avea vot decisiv în cazul în care situaţia voturilor e egală, aşa cum se preciza anterior.

Senatul a mai introdus şi un nou Comitet ştiinţific consultativ în cadrul Comitetului, care va fi alcătuit din reprezentanţi ai mediului academic şi universitar.

Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor introdus un amendament prin care Comitetul va trebui să publice, în termen de 3 zile, pe site-ul propriu, un comunicat de presă privind recomandările şi avertizările emise. Excepţie fac cazurile în care emiterea recomandărilor şi avertizărilor este condiţionată de proceduri anterioare de notificare şi aprobare din partea instituţiilor şi autorităţilor europene.

Comitetul poate publica şi recomandările şi avertizările – care, presupunem, vor conţine mai multe date decât comunicatele - în cazul în care consideră că nu sunt repercusiuni la adresa stabilităţii financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite