Iohannis a promulgat legea care îl exclude din procedura de numire şi demitere a conducerii ANCOM
0Klaus Iohannis a promulgat vineri legea potrivit căreia conducerea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este numită şi demisă de Parlament. Modificările aduse îi reduc preşedintelui din atribuţii.
Modificările aduse de această lege îl scot pe preşedinte din procedura numirii şi demiterii conducerii ANCOM. Potrivit legislaţiei anterioare, conducerea ANCOM era asigurată de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, numiţi de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.
În urma modificărilor aduse, conducerea ANCOM va fi asigurată de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, care vor fi numiţi de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
De asemenea, demiterea din funcţie se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, pe baza unui raport comun al comisiilor de specialitate.
Potrivit legii, salariul preşedintelui ANCOM se stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar salariul vicepreşedinţilor ANCOM se stabileşte la nivelul a 4 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an.
În situaţia vacantării funcţiei de preşedinte, atribuţiile preşedintelui ANCOM sunt exercitate de către persoana care ocupă cea mai înaltă funcţie de conducere în instituţie. În situaţia în care cele două sau mai multe persoane ocupă funcţii egale, atribuţiile se exercită de către cel care are cea mai mare vechime în funcţia respectivă, iar în caz de vechime egală, de cel care are cea mai mare vechime în instituţie, mai prevede proiectul de lege promulgat.
În prezent preşedinte al ANCOM este fostul premier Sorin Grindeanu, acesta fiind numit în noiembrie 2017. Mandatul său expiră în anul 2023.