Investitorii străini acuză Guvernul că impune taxe fără să se consulte cu partenerii de dialog social şi cu mediul de afaceri

Investitorii străini acuză Guvernul că impune taxe fără să se consulte cu partenerii de dialog social şi cu mediul de afaceri

Mihai Bogza şi Steven van Groningen, lideri ai Consiliului Investitorilor Străini, cer Guvernului să se consulte mai atent cu mediul de afaceri

Impozitul pe construcţiile speciale, accizarea suplimentară a carburanţilor şi electorata au fost cele mai deranjante normative apărute în 2014 fără consultări cu mediul de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Taxa pe stâlp, creşterea accizei la carburanţi sau electorata nu au avut efectele anticipate de Guvern pentru că nu au existat studii de impact şi nici consultări cu mediul de afaceri înainte de a fi adoptate, acuză conducerea Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Dialogul dintre mediul de afaceri şi Guvern s-a îmbunătăţit în ultimii doi ani, mai ales prin intermediul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Aceasta este însă o structură mai puţin formală, iar structurile care sunt create special pentru dialog social nu prea funcţionează în România
“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România şi membru în conducerea CIS.

El a arătat că, deşi s-a făcut un pas înainte în ceea ce priveşte dialogul social, atunci când vine vorba de transparenţă lucrurile lasă de dorit.

Avem Legea 281 privind transparenţa decizională, care stabileşte clar cum să fie adoptată legislaţia. Este bine că avem legi, dar degeaba, dacă nu le respectăm“, a adăugat Steven van Groningen.

El s-a referit la mai multe proiecte de acte normative care nu au trecut prin etapele prevăzute în legislaţia privind transparenţa decizională.

Insolvenţa persoanelor fizice, de exemplu. Scrie în acordul cu FMI că Guvernul nu va promova această iniţiativă, dar faptul că o discutăm nu este un element de predictibilitate.
Nu a existat consultare cu mediul de afaceri pe acest subiect.
Un alt exemplu este propunerea privind impozitarea a 85% din veniturile realizate prin executarea silită a cesiunilor de creanţe bancare.
Nu există un studiu de impact, nu a avut loc o consultare, iar măsura trebuie legiferată prin Codul Fiscal, nu prin lege cu articol unic
“, a explicat reprezentantul CIS.

O ordonanţă de urgenţă la trei zile

Avem o ordonanţă de urgenţă la trei zile. Este un semnal bun că în acest an numărul ordonanţelor de urgenţă s-a redus (73 în 2014 faţă de 115 în 2013).
Important este să avem o consultare mai bună, să respectăm legea în domeniul transaprenţei, să existe la fiecare propunere studii de impact, să nu ne grăbim şi să alocăm timp mult pentru consultare
“, a mai spus Steven van Groningen.

În opinia sa, din cauza lipsei de studii de impact, unele măsuri precum taxa pe stâlp, creşterea accizei la carburanţi sau electorata nu au dus la rezultatele scontate de guvernanţi.

Reamintim oficialilor de la Palatul Victoria (şi nu numai) că proiectele normative trebuie dezbătute în Comisiile de Dialog Social din ministere şi în Consiliul Economic şi Social înainte de a fi adoptate.

În fine, referitor la schimbările din Guvern, Steven van Groningen a mai arătat că înlocuirea de miniştri şi secretari de stat nu creează probleme, dar mediul de afaceri are de suferit atunci când se merge „mai adânc“ cu aceste schimbări.

„Investitorii se uită la autostrăzi, nu la borduri“

Prioritizarea investiţiilor publice este foarte importantă pentru România în vederea atragerii de investitori, pentru că aceştia „se vor duce în ţările unde se fac autostrăzi, nu acolo unde se schimbă borduri“, a declarat Mihai Bogza, preşedintele CIS.

Volumul cheltuielilor publice pentru investiţii a scăzut foarte mult, dar nu credem că este din cauza prioritizării.
E din alte motive, pe care nu le cunoaştem în momentul de faţă. Ca să fac o glumă amară: investitorii preferă să se ducă în ţările unde se fac autostrăzi, nu unde se schimbă borduri
“, a spus Mihai Bogza.

citeste totul despre: