Guvernul se laudă că producătorii şi comercianţii au ieftinit pâinea după reducerea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
82% duintre comercianţi şi 71% dintre producători au redus preţurile la pâine, fapt care ar trebui să vină la fix pentru imaginea Guvernului
82% duintre comercianţi şi 71% dintre producători au redus preţurile la pâine, fapt care ar trebui să vină la fix pentru imaginea Guvernului

Datele analizate în 36 de judeţe arată că 71% dintre producători şi 82% dintre comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA, arată un document al Guvernului elaborat în urma unor verificări ale comisarilor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Reamintim că nu ieftinirea pâinii, ci reducerea evaziunii fiscale a fost scopul declarat al Guvernului când a decis să scadă cota de TVA.

Datele au fost culese pe 30 august şi 2 septembrie, fiind monitorizate 304 firme şi comparate mai multe sortimente de pâine.

„Principalul rezultat al verificării este faptul că marea majoritate a celor care comerciază pâine, atât la capătul lanţului de distribuţie: comercianţii, cât şi în zonele intermediare ale lanţului de distribuţie: producătorii de pâine, au scăzut preţurile la pâine odată cu momentul aplicării măsurii fiscale de la 1 septembrie. La 82% din sortimentele de pâine verificate la comercianţi s-au identificat scăderi ale preţului pâinii. De asemenea şi în cazul a 71% din sortimentele de pâine vândute de producători către comercianţi avem scăderi ale preţului pâinii“, se arată în documentul Guvernului.

Replică „usturătoare“ pentru criticii reducerii TVA

Iată cu ce argumente combate acum Guvernul criticile aduse de unii economişti măsurii de reducere a TVA la pâine:
Scăderea TVA la 9% la pâine a fost o măsură pe cât de îndrăzneaţă, pe atât de supusă preocupării publice. Atât înainte de aplicarea sa, dar mai ales după au fost comentarii publice, deseori critice, referitoare la această măsură fiscală. Unele comentarii s-au focalizat pe fond, pe efectele macroeconomice, îndeosebi pe scăderea veniturilor la buget. Altele au contestat capacitatea ei de aplicare, argumentând faptul că deşi în principiu este o intenţie onorabilă, totuşi realitatea microeconomică o va respinge. Multe voci au spus că unul din scopurile acestei măsuri fiscale, şi anume creşterea puterii de cumpărare a populaţiei prin scăderea preţului la pâine, nu va putea fi atins, pentru că actorii economici, fie ei producători de pâine, fie comercianţi, nu vor scădea preţurile, ci pur şi simplu vor încasa diferenţa rezultată din scăderea TVA în cont propriu.
Iată suficiente motive pentru a ne arăta interesaţi dacă această măsură fiscală chiar a început să-şi facă efectul
“.

Garda Financiară, cu ochii pe preţuri

Garda Financiară, prin secţiile sale teritoriale, a efectuat verificări la 304 operatori economici care comercializează şi/sau produc sortimente de pâine. Au fost culese date în două rânduri, mai întâi înainte de aplicarea reducerii TVA la pâine, în data de 30 august, apoi în data de 2 septembrie, după aplicarea măsurii fiscale. S-au cules date comparative privind aproape 800 de sortimente de pâine: 772 în cazul producătorilor, 778 în cazul comercianţilor. Analiza comparativă s-a focalizat pe principalul produs de panificaţie de pe masa românilor, şi anume pâinea, în diversele sale sortimente consumate: albă, neagră, franzelă, Graham, secară, feliată, întreagă, mică, mare. Verificările şi analiza au cuprins atât unităţi mari de desfacere, de genul hipermarketurilor, supermarketurilor, cât şi unităţi mici, magazine de panificaţie, buticuri de colţ de stradă, alte magazine mici “, mai arată documentul guvernamental.

Mai jos redăm două grafice prin care Guvernul arată cum au procedat producătorii şi comercianţii dupăreducerea TVA la pâine

paine1
paine2
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite