Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din acest an. Autorităţile locale primesc 1,1 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială convocată astăzi, cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, respectând ţintele din Legea Bugetului de stat şi angajamentele faţă de instituţiile financiare internaţionale privind ţinta de deficit bugetar, de 2,2% din Produsul Intern Brut, a declarat premierul Victor Ponta.

UPDATE Guvernul nu are acordul CE pentru bani peste deficit la Apărare şi va opera prin Fondul de rezervă

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a spus că Guvernul nu a obţinut acordul Comisiei Europene pentru ca deficitul bugetar să fie majorat cu fonduri alocate Apărării şi continuă negocierile în acest sens cu oficialii de la Bruxelles, soluţia găsită la acest moment fiind suplimentarea Fondului de rezervă cu bani destinaţi inclusiv acestui domeniu

„Încă discutăm cu cei de la Comisia Europeană şi, în momentul în care vom avea acest acord, vom da mai mulţi bani la Apărare şi vor fi consideraţi peste deficitul structural“, a spus ministrul Finanţelor.

Întrebat de jurnalişti dacă aceasta presupune că pentru Apărare vor fi alocaţi bani din Fondul de rezervă în cazul în care Comisia Europeană nu acceptă majorarea deficitului, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a răspuns: „Absolut“.


"Prin rectificarea bugetară de astăzi am asigurat toate resursele astfel încât să respectăm ţintele stabilite în Legea bugetului de stat şi ţinta stabilită cu instituţiile financiare internaţionale privind deficitul bugetar, de 2,2% din PIB. În ceea  ce priveşte pensiile, salariile şi asistenţa socială, nimeni nu are niciun fel de grijă până la 31 decembrie, dar nici anul viitor, dar vorbesc acum de anul bugetar 2014“, a declarat premierul Victor Ponta, la sfârşitul şedinţei speciale de Guvern convocată pentru aprobarea celei de-a doua rectificări bugetare din acest an. 

Premierul a precizat care sunt ministrele care au primit alocări suplimentări la cea de-a doua rectificare bugetară. Astfel, Ministerul Educaţiei a primit o alocare suplimentară dwe 140 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti şi, de asemenea, învăţământul universitar va primi 120 de milioane de lei.

pentru Ministerul Sănătăţii s-au alocat sume suplimentare de 160 de milioane de lei, în special pentru programele naţionale şi pentru continuarea şi finalizarea programului de infrastructută în maternităţi.  

De asemenea, Ministerul Sănătăţii şi cel de Interne au primit 25 de milioane de lei pentru depistarea şi tratarea rapidă a oricărei persoane afectate de EBOLA. 

Ministerul Muncii a primit în plus 1,2 miliarde de lei pentru acoperirea tuturor obligaţilor pe care le are, a spus premierul. 

Ministerul Agriculturii a primit 50 de milioane în pus pentru subvenţii. În plus, premierul a spus că 700 de milioane de euro plăţi directe vor începe să fie plătite din a doua jumătatea lunii octombrie din banii de la Uniunea Europeană, însă sunt bani pe care Guvernul îi avansează. 

La Ministerul Apărării Naţionale s-au alocat 140 de milioane de lei, la Ministerul de Interne - 300 de milioane de lei, inclusiv banii alocaţi pentru "organizarea şi buna desfăşurare" a alegerilor, iar la Ministerul Afacerilor Externe - 96 de milioane de lei. Ministerul Mediului primeşte în plus 25 de milioane de lei, iar Ministerul Justiţiei, cel Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie primesc împreună 125 de milioane de lei. 

Către autorităţile locale au fost alocate, prin rectificare, 1,1 miliarde de lei pentru derularea activităţii şi pentru continuarea unor proiecte de investiţii aflate în derulare. Astfel, 600 de milioane de lei sunt pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de desfîăşurare a activităţii, iar 500 de milioane de lei -  pentru investiţii în lucrări care sunt în desfăşutare. 

Ministerul Dezvoltării Regionale primeşte 420 de milioane de lei pentru derularea programelor deja începute. 

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că rectificare bugetară include şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, care intră în vigoare la 1 octombrie. "Vorbim de o rectificare bună, corectă, în care am introdus şi reducerea CAS, fără introducerea de taxe, fără scenarii prăpăstioase. Deficitul rămâne ca pondere în PIB la 2,2%“, a spus Ioana Petrescu.  

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite