Guvernul adoptă rectificarea bugetară. Cîţu: Ajungem cu rambursarea TVA la zero zile. Despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Guvernul adoptă în şedinţa de miercuri prima rectificare bugetară din acest an, care se bazează pe o estimare de contracţie a economiei de 1,9% în acest an.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că Guvernul ajunge cu rambursarea TVA la 0 zile, lucru care „nu s-a mai întâmplat”.

„Aşa ceva nici nu au visat companiile”, a spus şi premierul Ludovic Orban.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunţat că o primă parte din cei care au adresat solicitări pentru plata şomajului tehnic au şi primit banii în cont. La zi sunt solicitări de înscriere în şomaj tehnic pentru 562.000 de salariaţi.

Ministrul Economiei Virgil Popescu anunţă că la acest moment sunt 15.000 de certificate de urgenţă de tip 1 solicitate de companiile a căror activitate a fost afectată direct.

În jur de 5.000 de cereri de certificate de tip 2, pentru companiile a căror activitate a fost afectată în sensul că veniturile sau încasările au fost diminuate cu minim 25%. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că ne confruntăm cu o secetă care afectează grav culturile şi că vrea să ştiu dacă a fost stabilită procedura şi modalităţile prin care se pot acorda despăgubiri fermierilor ale căror suprafeţe sunt calamitate.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat: „Din păcate în Moldova, în Dobrogea, deficitul (de apă, n.r.) acumulat în sol este semnificativ şi de lungă durată. Ne confruntăm cu o secetă pedologică puternică şi extremă”.

El a precizat că a semnat regulamentul privind gestionarea situaţiei de urgenţă generate de fenomenele meteo extreme având ca efect seceta pedologică.

„Începând de mâine comitetele locale pentru situaţii de urgenţă se vor prezenta acolo unde sunt solicitate de către fermieri pentru a consemna dimensiunea pagubele. Apoi vom evalua dimensiunea despăgubirilor pe care le vom acorda. De 10 ani fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de secetă”, a spus el.

Ludovic Orban a cerut evaluarea posibilităţii ca o parte din aceste plăţi să fie decontate de la nivel european.

„Nu uitaţi că am luat măsuri de interzicere a exporturilor de cereale. Ele trebuie corectate rapid. În ceea ce priveşte grâul şi porumbul, trebuie realizate achiziţii de urgenţă la rezerva de stat. Am vorbit cu ministrul Finanţelor, o să putem aloca resurse financiare din fondul de rezervă. Va trebui să identificăm cantităţile necesare pentru a asigura securitatea alimentară şi să facem achiziţii cât mai rapid din punct de vedere procedural. Măsura interdicţiei la export nu poate fi decât temporară. Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă. Vom relua exportul”, a spus el. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite