Grindeanu, despre vânzarea Telekom: Am fost informaţi despre această intenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Grindeanu, preşedinte al ANCOM şi fost premier în Guvernul Tudose, a declarat joi că are cunoştinţă despre vânzarea Telekom România şi că, în acest caz, statul ar trebui să-şi evalueze foarte bine participaţia.

​"Ştim, suntem informaţi, am avut discuţii, nu e treaba noastră. Am fost informaţi despre o eventualitate de acest tip", a declarat joi, Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, întrebat de HotNews.ro despre informaţiile privind posibila vânzare a Telekom România. De către cine au fost informaţi oficialii ANCOM? "Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacţie. Sunt discuţii pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că aţi scris toţi despre această posibilă achiziţie. Posibilă, pentru că nu avem de unde să ştim.", a spus Grindeanu.

Acesta a dorit să expună şi o părere personală legată de această posibilă tranzacţie.

"Ce este important, şi o spun ca o părere personală, nu ca preşedinte ANCOM, este că statul român deţine 46% din partea de fix din Telekom România. Mă gândesc că rolul acelui Comitet este să se facă o evaluare a companiei sau a părţii de fix. Cred că este important ca acel 46%, pentru că vorbim de averea statului român, să fie foarte bine evaluată. Cred că e corect şi legal, dincolo de partea economică a tranzacţiei.", a mai declarat joi Sorin Grindeanu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii.

Spre finalul lunii septembrie, surse apropiate discuţiilor afirmau că grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acţiunilor deţinute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie şi de acordul statului român care ar avea drept de preemţiune.

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze şi să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerelor de Comunicaţii, Justiţie, Finanţe, Consiliul Concurenţei, SRI şi SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă şedinţă în acest sens, scrie Hotnews.

"Statul are drept de preemţiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiţii care să analizeze situaţia şi să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii: statul să rămână cu pachetul de acţiuni pe care-l are; statul român cumpără acţiuni de la DT/OTE; statul român să vândă total sau parţial acţiunile pe care le deţine.

Pentru ca tranzacţia dintre DT/OTE şi Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategie de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.", susţin sursele citate.

La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta. „Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns cererii noastre.

„Nu comentăm pe marginea subiectului”, a răspuns Orange solicitării noastre

Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deţine 54% din acţiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor, este acţionar minoritar cu - 46% din acţiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acţiunile OTE).

Telekom România a început deja procedurile de concediere în masă a celor aproximativ 700 de angajaţi, aceştia primind, în funcţie de vechime, un anumit număr de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Pe de altă parte, la finalul lunii august, Telekom România şi-a informat clienţii că va majora tarifele pentru toate segmentele de servicii pe care le oferă, începând cu luna octombrie a acestui an.

„Pentru a continua să va oferim servicii şi produse cât mai simple şi de calitate, precum şi pentru a asigura viabilitate economică a serviciilor furnizate, vom modifica preţurile serviciilor de comunicaţii de care beneficiaţi în bază contractului”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţii Telekom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite