Geoană propune crearea unui fond suveran de investiţii în infrastructură şi a unei bănci de dezvoltare pentru o creştere economică de 5% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoană crede că România trebuie să folosească surse alternative de finanţare pentru a se putea dezvolta FOTO Eduard Enea
Geoană crede că România trebuie să folosească surse alternative de finanţare pentru a se putea dezvolta FOTO Eduard Enea

România trebuie să creeze un fond de investiţii în infrastructură care să fie deschis investitorilor privaţi, trebuie să creeze o bancă de dezvoltare pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi să încheie parteneriate public-private, astfel încât să aibă o creştere economică de 5% pe an in următorii zece ani, a declarat Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România.

"Obiectivul propus este atingerea unor rate de creştere economică de 5% pe an pentru următorii zece ani, pentru a face ca România să urce de pe locul 54 în lume pe poziţia 30. În 2025, România ar trebui să devină a 13-a economie din Uniunea Europeană, şi va putea asigura 77% rată de convergenţă cu media europeană. Dar pentru asta avem nevoie de bani", a afirmat Geoană, cu ocazia lansării raportului "Cum finanţăm economia?", eveniment desfăşurat la Banca Naţională a României.

El a spus că fondul de investiţii ar trebui să fie de tipul private equity şi ar trebui să investească în infrastructură, inclusiv în energie. Geoană a dat că exemple Polonia şi Georgia, care au astfel de instrumente la îndemână. "Georgia este un stat mult mai mic şi că mobilizat un fond care a ajuns în câteva luni la 6 miliarde de dolari", a spus el.

"Avem nevoie de o banca pentru IMM-uri. Franţa a făcut o banca de dezvoltare, Germania are, Brazilia are, toate fiind create în timpul crizei pentru a finanţa economia în momentul în care băncile clasice sunt reticenţe", a completat Geoană.

El a mai dat că soluţie, folosirea parteneriatelor public-private pentru dezvoltarea României. "România este singurul stat din Europa care nu  încheiat niciun parteneriat public-privat cap-coadă de talie măr. Au fost unele în sănătate, dar nu în infrastructură. În Malaezia a fost la fel, dar după ce au lucrat împreună şi după ce sectorul public şi cel privat au învăţat o metodologie clasică, acum au ajuns să facă peste 100 de proiecte", a afirmat şeful Institutului Aspen.

"Trebuie să ieşim din gândirea închistată sau ortodoxă. Dacă alţii au fond suveran, noi de ce nu putem face? Nu există niciun impediment să creăm o banca de dezvoltare. Cine ne ţine să capitalizăm Eximbank pentru a sprijini exporturile, astfel încât să avem creştere economică de 5%", a conchis el.

Wesley Clark vrea investiţii în sectorul resurselor naturale şi agricultură

La rândul sau, Wesley Clark - fost comandant al forţelor NATO în Europa - a spus că "nu 2% din Produsul Intern Brut alocaţi pentru Apărare înseamnă securitate, ci dezvoltarea înseamnă securitate". Clark a afirmat că sectorul energetic din România trebuie deschis pentru şpriţul antreprenorial, astfel încât exploatarea resurselor să se facă mult mai repede. "În SUA, nu marile corporaţii au realizat revoluţia energetică din 2008 încoace, ci cele mici", a apreciat el. 

"România are o creştere economică de 3%, dar poate 5%, 7%, chiar 10%. România trebuie să îşi exploateze resursele, să le vândă la preţuri favorabile şi apoi să le investească în dezvoltare", a mai apreciat Wesley Clark.

De asemenea, el a mai spus că Guvernul trebuie să facă multe investiţii în agricultură, deoarece o mare parte a populaţiei lucrează în agricultură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite