Gazoductul dintre Bulgaria şi România va fi finalizat în a doua jumătate a acestui an

Gazoductul dintre Bulgaria şi România va fi finalizat în a doua jumătate a acestui an

Lungimea totală a conductei Giurgiu-Ruse va fi de aproximativ 25 de kilometri FOTO: AP

Interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria va fi finalizat în a doua jumătate a acestui an de către o companie austriacă desemnată de Bulgatransgaz, compania bulgară de transport a gazelor naturale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrările la interconector vor fi finalizate în maxim 119 zile de la semnarea contractului, iar costul lucrărilor se ridică la 4,577 milioane de euro, a anunţat, joi, ministrul bulgar al Energiei Temenuzka Petkova, cu ocazia unei audieri în comisia de energie a Parlamentului de la Sofia.
 
Iniţial, termenul de finalizare a lucrărilor gazoductului era iunie 2013, finalizarea a fost însă întârziată, din cauza problemelor tehnice întâmpinate la construcţia gazoductului pe sub Dunăre, informează Agerpres.
 
Operatorii de gaze naturale din România şi Bulgaria, Transgaz şi respectiv Bulgartransgaz, au implementat în comun proiectul de construire unui interconector de gaze între cele două ţări. În cadrul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR), cele două companii au primit fonduri în valoare de 8,9 milioane de euro pentru acest proiect.
 
Lungimea totală a conductei Giurgiu-Ruse va fi de aproximativ 25 de kilometri, 5,2 kilometri pe teritoriul României şi 15,4 kilometri pe cel al Bulgariei. Traversarea subterană a fluviului Dunăre va fi de circa 4,14 kilometri. În plus, se vor construi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.
 
Capacitatea maximă de transport a gazoductului va fi de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria spre România, capacitatea dinspre România şi Bulgaria fiind de 500 de milioane metri cubi pe an.
 
Proiectul este estimat că valoarează 24 de milioane de euro. Comisia Europeană asigură 8,9 milioane de euro pentru gazoduct, Bulgartransgaz participă cu 14 milioane de euro, iar partea companiei româneşti Transgaz se ridică la 10 milioane de euro.
citeste totul despre: