Depozitarul Central cere ASF să fie reautorizat conform standardelor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
depozitarul central

Controalele derulate de ASF asupra Depozitarului Central au scos la iveală în ultimii ani o serie de nereguli, inclusiv în privinţa aplicării eglementărilor interne ale societăţii. La 13 septembrie a.c., ASF a cerut modificarea şi completarea Codului Depozitarului Central S.A. privind operaţiunile legate de Target2-Securities.

Cu toate acestea, Depozitarul Central susţine că a fost angrenat constant încă din anul 2014 în implementarea unor proiecte majore de reconfigurare a pieţei de capital din România, precum separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, reducerea ciclului de decontare la T+2, implementarea mai multor sesiuni de decontare pe parcursul zilei de decontare, conectarea la platforma Target2-Securities.

   

Depozitarul Central spune că e pregătit să ofere servicii standardizate în întreaga Uniune Europeană

Depozitarul Central a anunţat că a depus la ASF încă de săptămâna trecută dosarul pentru reautorizarea instituţiei ca depozitar central, în conformitate cu cerinţele CSDR.

Central Securities Depositories Regulation (CSDR) - Regulamentul European nr. 909/2014 privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare este direct aplicabil tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeană, fără a fi necesară transpunerea acestuia în legislaţia naţională. Scopul CSDR este acela de a armoniza condiţiile de autorizare, funcţionare şi supraveghere aplicabile depozitarilor centrali de instrumente financiare din Uniunea Europeană pentru a asigura reguli uniforme aplicabile în mediul post-tranzacţionare din pieţele europene.

„Autorizarea Depozitarului Central conform standardelor europene va confirma faptul că procedurile, practicile şi regulile Depozitarului Central, ca infrastructură a pieţei financiare din România, sunt armonizate cu noul cadru de reglementare al UE, instituţia fiind pregătită să furnizeze servicii standardizate în întreaga Uniune Europeană, în ceea ce priveşte înregistrarea şi păstrarea instrumentelor financiare şi decontarea tranzacţiilor”, a informat societatea.

Procesul de reautorizare va dura cel puţin 6 luni 

Proiectul de reautorizare a Depozitarului Central este unul extrem de complex şi a necesitat o serie de modificări la nivelul sistemului Depozitarului Central, de reglementare şi organizaţionale, a informat societatea. 

Potrivit acesteia, depunerea dosarului de autorizare reprezintă un prim pas în procesul de reautorizare care permite Depozitarului Central să îşi desfăşoare în continuare activitatea în piaţa de capital din România.

Procesul de reautorizare a Depozitarului Central, în conformitate cu reglementările UE şi legislaţia naţională, va dura cel puţin 6 luni.

Depozitarul Central este o societate pe actiuni, membră a grupului Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care asigură compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare, precum şi evidenţa registrelor firmelor emitente.

ASF a cerut Depozitarului Central să remedieze deficienţele

În primăvară, ASF anunţa că a a descoperit în cadrul unui control o serie de disfuncţionalităţi la Depozitarul Central. 

Autoritatea a atenţionat persoanele responsabile şi a dispus obligaţia implementării unui plan de măsuri pentru remedierea neregulilor constatate. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a efectuat între 5 şi 27 septembrie 2016 un control periodic la Depozitarul Central în urma căruia a constatat anumite deficienţe în ceea ce priveşte aplicarea reglementărilor interne ale societăţii. 

Verificările echipei de control a supraveghetorului pieţei au vizat activitatea desfăşurată de Depozitar, în perioada 31 mai 2013 - 5 septembrie 2016. “ASF a decis atenţionarea Depozitarului Central S.A. şi a unor persoane responsabile, precum şi instituirea în sarcina societăţii a obligaţiei implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv realizarea unui audit IT pentru o mai bună gestionare a disfuncţionalităţilor înregistrate”, anunţa ASF la 21 februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite