De ce să nu mergi la cumpărături cu stomacul gol şi cum poţi evita cheltuielile excesive. Sfaturile specialiştilor în finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile Pascale pică aproape de 1 mai în acest an, ceea ce înseamnă pentru români o dublă cheltuiala. Este foarte important să ştim cum să ne gestionăm banii, în aşa fel încât să facem faţă acestei perioade. Cornel Ionescu, consultant financiar Banomentru, a explicat pentru „Adevărul” ce ar trebui să facem pentru a evita cheltuielile excesive.

Paştele nu ar trebui să ia pe nimeni prin surprindere, este stabilit cu un an înainte. Una dintre cele mai frecvente practici ale românilor în perioada Paştelului este de a-şi cumpăra haine noi. Dacă obiectul celor care cumpără este reînoirea hainelor pentru că a venit primăvara, atunci cumva aceste haine ar trebui să facă parte din seria de cumpărături pe care le fac în mod conştient. 

Mai exact, ar fi indicat să-şi cumpere acele haine pentru că au nevoie de ele, nu pentru că vor pur şi simplu să-şi cumpere nişte haine noi. Dacă-şi planifică aceste cumpărături din timp este şi mai bine. Practic, dacă oamenii îşi fac bugetul pentru un an, pot aloca o anumita sumă de bani, în perioada Paştelui, pentru hainele noi de care au nevoie. 

Apoi o altă problemă este cea a cheltuielilor ridicate pe partea de alimente. Un rol negativ îl au aici şi tradiţiile de Paşte cum ar fi: mâncatul mielului, al cozonacului, ouălelor şi al pascăi. Toate aceste alimente te pot duce la spital pentru că după perioada postului oamenii ajungă să nu mai aibă limită asupra alimentaţiei.

Pe de altă parte, apropierea celor două sărbători însemnă pentru români o dublă cheltuială. Înainte 1 mai era sărbătoarea muncitorească la care consumai o porţie de mici şi o bere, astăzi 1 mai înseamna prima zi de plajă la mare în multe dintre cazuri. Toate acestea se traduc în cheltuieli de transport, cazare, alimentaţie, după cheltuielile pe care le-am făcut de Paşte.  Practic, vom folosi acelaşi buget din luna aprilie pentru ambele sărbători.

Mersul la mare este o cheltuială în plus, neadecvată în această perioadă în care nici vremea nu este de ajutor. 

Cum ar trebui să evităm cheltuielile excesive

Un sfat în ceea ce priveşte cheltuielile compulsive ar fi să nu mergem niciodată la cumpărături cu stomacul gol, ştiu că sună clişeistic, dar majoritatea fac asta şi cumpără excesiv fără să-şi dea seama.

În general, oamenii ar trebui să facă ce este necesar pentru a-şi atinge obiectivele. Dacă nu au obiective, atunci modul în care îşi cheltuie banii nu mai are nicio valoare. Oamenii sunt tentaţi în această perioadă să cheltuie mai mult decât îşi permit. De aceea este indicat ca fiecare să cheltuie atât cât îl ţine plapuma, fără excese şi fără a apela la soluţiile adiacente cum sunt cardurile de credit. 

Este posibil ca oamenii să uite de fapt care este semnificaţia Paştelului, acea sărbătoare liniştită petrecută în familie. Paştele este şi despre renaştere, cum ar fi ca în locul alimentaţiei şi a cheltuielilor excesive să începem să trăim altfel. Este o oportunitate bună să o luăm de la capăt şi să facem alte alegeri faţă de cele pe care le-am făcut până acum, alegeri care să ne facă să ne trăim viaţa într-un mod asumat, prin care să ne stabilim câteva obiective. 

În perioada sărbătorilor este indicat să ne cheltuim banii cu sens, nu să satisfacem cutumele sociale.

Care sunt avantajele cheltuielilor chibzuite

Dacă obiectivul pe care-l avem e să scapăm de datorii, atunci Paştele ar trebui să fie ca oricare zi normală în care ne bucurăm de ceea ce este în jurul nostru, dar şi de partea spirituală. Aşa vom putea să ne plătim datoriile şi să nu cumpărăm în exces din supermarket. Despre asta e vorba, despre a alege ceea ce este important pentru noi. Sunt foarte multe lucruri care ne aduc bucurie şi care nu costă bani, cum ar fi conversaţiile cu cei dragi sau plimbările în aer liber.

Unde vrem să ajungem în 2 ani? Să trecem de la a ne concentra pe această sărbătoare cheltuind şi consumând în exces, la uite ce frumos a fost de Paşte, am avut câteva conversaţii interesante cu cei dragi şi am descoperit câteva idei care ne-ar putea ajuta să evoluăm în viitor.

Banometru este un program de educaţie financiara înfiinţat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite