Dacă firma plăteşte de 10 ori amenda dată de Fisc pentru a nu-i suspenda activitatea, dar instanţa anulează procesul-verbal, suma nu se restituie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa 8/2015 arată că un agent economic poate plăti de 10 ori amenda dată de inspectorii Antifraudă pentru a nu se suspenda activitatea punctului de lucru. Numai că, tot aici, se arată că sumele încasate din amendă se fac venit la bugetul de stat şi nu se restituie în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei, arată consultantul fiscal Gabriel Biriş.

„Vă mărturisesc, am văzut multe tâmpenii de-a lungul timpului, dar nu îmi vine în cap niciuna mai gravă decât asta! Mai jos textul, ca să nu zică cineva că sunt dus cu pluta...

«(viii) în situaţiile prevăzute la pct. (vii), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi NU SE RESTITUIE în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecată ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.»“, arată consultantul fiscal într-o postare pe Facebook. 

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat pentru HotNews.ro că este la curent cu discuţiile pe această temă, articolul respectiv apărând la solicitarea jucătorilor din sectorul HoReCa, pentru evitarea unor situaţii în care ANAF declanşează un control în timpul unei nunţi la un restaurant, pentru a nu suspenda pe loc evenimentul şi a da nuntaşii afară din sala, spune Manolescu. 

„Sigur, e de discutat în ce masură acest articol ar putea fi corectat. Vom discuta cu colegii de la Juridic, cu cei din Ministerul Justiţiei şi vom vedea ce e de făcut. Oricum, Ordonanţa e în Parlament şi poate fi corectata“, a mai spus Dan Manolescu, potrivit HotNews.

Inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) au dat amenzi de aproape două milioane de lei şi au confiscat venituri şi bunuri în sumă de 200.000 de lei, în urma unor controale făcute în minivacanţa de 1 Mai în ţară, cele mai multe abateri fiind constatate în cluburile din Mamaia.

Potrivit datelor prezentate de DGAF, în perioada 1-3 mai, 605 inspectori au verificat, pe baza analizei de risc, a sesizărilor primite şi a informaţiilor furnizate de instituţii specializate, 457 de operatori de turism şi patroni de restaurante, baruri şi cluburi din zonele turistice cele mai frecventate - Băile Herculane, Băile Felix, Bran-Moeciu, Căciulata, Călimăneşti, Ceahlău, Cheia, Gura Humorului, Gura Râului, Mamaia, Moineşti, Moneasa, Putna, Tăşnad, Vama Veche, Zărneşti.

În urma controalelor, inspectorii antifraudă fiscală au dispus amenzi în valoare totală de 1,965 de milioane de lei şi au confiscat venituri, numerar şi bunuri în sumă de 203.611 lei.

De asemenea, au constatat încălcări ale obligaţiei legale de utilizare a casei de marcat şi emiterea bonului fiscal, cazuri în care au dispus suspendarea activităţii comerciale a 34 de puncte de lucru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite