Cum vrea Guvernul să dezvolte turismul balnear din România: „Forest bathing”, tratamente anti-ageing şi valorizarea produselor homeopatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să dezvolte turismul balnear din România şi a scris un Master Plan care să traseze parcursul acestui obiectiv. Printre oportunităţile pe care vrea să mizeze sunt: terapiile de tip „forest bathing” (imersia în pădure), tratamentele anti-ageing (anti-îmbătrânire) şi valorizarea produselor homeopatice.

Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ ce include un Master Plan pentru dezvoltarea turismului balnear în ţara noastră. Ministerul propune, în cadrul acestuia, trei poziţionări la nivel naţional: turism balnear „verde” (legat cu ecoturismul), turism balnear medical şi turism anti-îmbătrânire.

Cum descrie Guvernul „forest bathing” sau imersia în pădure: „Termenul este o metaforă care sintetizează practica inovatoare de a utiliza pădurea – ca spaţiu natural pur – pentru a propune terapii complementare cu tratamente de tip balnear sau wellness într-un cadru al purităţii şi echilibrului, cel reprezentat de natură”.

De asemenea, Guvernul doreşte valorizarea produselor homeopatice, dând ca exemplu faptul că unul din doi europeni apelează la medicina complementară, fie că ne referim la acupunctură, chiropractică, homeopatie sau alte practici.

Mai mult, în ceea ce priveşte tratamentele anti-îmbătrânire, Guvernul susţine că este necesar ca staţiunile balneare româneşti care doresc să devină staţiuni globale ale „îmbătrânirii reuşite” să se orienteze către clientele mai tinere, precum şi a seniorilor din tranşa dintre 50 şi 65 de ani care în momentul de faţă frecventează din ce în ce mai puţin staţiunile balneare.

De asemenea, ministerul doreşte crearea unui cluster balneo-turistic verde la nivel naţional care să asigure dezvoltarea şi promovarea produselor de turism balnear şi de ecoturism pe piaţa internaţională.

Clusterul va fi lansat sub egida Ministerului Turismului în scopul de a coordona includerea a două produse cheie ale turismului românesc - turism balnear şi ecoturism. El va primi un buget iniţial de 30.000 pentru a ajuta staţiunile balneare să găsească finanţările necesare şi parteneri privaţi fiabili pentru a dezvolta produse turistice inovante. Ulterior, clusterul va deveni autonom prin cotizaţia membrilor şi prin folosirea fondurilor structurale acordate României. De asemenea, având rolul de a da o coerenţă generală demersului de dezvoltare a turismului balnear românesc verde, clusterul balneo-turistic naţional va reuni reprezentanţi ai tuturor clusterelor, dar şi ai administraţiilor publice centrale, ai APL-urilor şi ai sectorului privat (OPTBR, firme din domeniu).

De asemenea, masterplanul pentru dezvoltarea turismului balnear propune crearea unei “Destination Management Organization”, o asociaţie a actorilor publici şi privaţi interesaţi de dezvoltarea turismului medical din România, în special a componenţei sale balneare.

Ministerul mai doreşte dezvoltarea animării staţiunilor balneare. În acest scop, va fi format un corp de „animatori” la nivel naţional, care să poată fi susţinuţi şi mutualizaţi de către staţiunile balneare. Sarcina principală a „animatorului de staţiuni turistice” va fi de a crea oferte wellness şi proactive, complementare tratamentelor oferite în centrul balnear. Altfel spus, animatorul va avea sarcina de a crea activităţi recreative legate de patrimoniul cultural şi natural din staţiunile balneare şi de a dezvolta produse wellness preventive, precum cursuri de gătit sănătos, activităţi sportive sau de relaxare.  

Guvernul  mai doreşte, de asemenea, identificarea măsurilor de stimulare fiscală şi a oportunităţilor de finanţare pentru a sprijinii modernizarea capacităţilor de cazare şi centrelor de tratament. 

Master Plan pentru dezvoltarea turismului balnear 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite