Crudu: Dezvoltarea asigurărilor va fi proporţională cu creşterea nivelului de trai al populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltarea pietei de asigurari va fi proportionala cu cresterea nivelului de trai al populatiei si, bineinteles, a venitului disponibil. Asiguratorii pot interveni, de asemenea, prin imbunatatirea serviciilor, pentru castigarea increderii, determinandu-i astfel pe asigurati sa investeasca si in produse facultative, apreciaza Ina Crudu, CEO, Carpatica Asig.

"Pe de alta parte, cum infrastructura, care favorizeaza accidentele, invechirea parcului auto se constituie in argumente pentru cresterea tarifelor pe anumite segmente, prima medie va creste, ceea ce se va reflecta si in primele brute subscrise. Astfel, cred ca volumul primelor brute subscrise in 2014 va creste usor comparativ cu 2013, pana in 5%", afirma Ina Crudu.

In opinia sa, avansul estimat pentru 2014 va fi generat preponderent de o crestere pe produsele facultative. "Criza a favorizat constientizarea de catre populatie a dificultatii achizitionarii unul imobil sau autoturism nou, in comparatie cu protectia pe care o pot dobandi la preturi care nu necesita economii semnificative pentru perioade scurte de timp. De asemenea, nevoia de protectie a firmelor in perioade economice instabile este mai accentuata, pierderile financiare cauzate de distrugerea sau deteriorarea marfurilor, a cladirilor unde desfasoara activitatea, a echipamentului folosit, pot duce la intreruperea activitatii pe perioade lungi sau faliment. Astfel, ne asteptam si la o crestere a produselor corporate: raspunderi civile, CAR/ EAR, CARGO, CMR, asigurarile de garantii".

Insa, per ansamblu, dupa un 2013 in care cresterea va fi de cel mult cateva puncte procentuale, datorata promordial asigurarilor obligatorii, mai spune managerul Carpatica, "nici anul viitor nu cred ca vom asista la o crestere spectaculoasa. Echilibrarea structurii pietei pentru realizarea profitului, concretizarea masurilor privind reforma in domeniul sanatatii, intensificarea eforturilor de educare si crestere a increderii populatiei in sistemul de asigurari vor fi factorii in functie de care se va reusi sau nu realizarea unei cresteri reale a pietei.", declara Ina Crudu.

Interventia statului in zonele inundate a creat confuzie

Peste 1,5 milioane de romani au renuntat sa-si mai asigure casele in ultimul an. In septembrie mai erau 3,3 milioane de polite, cu 33% mai putin fata de aceeasi perioada de anul trecut. Intrebata daca este posibil ca acest trend sa se mentina si pentru 2014, Ina Crudu afirma ca "este putin probabil" in contextul in care noua lege, cu amendamentele intrate in vigoare in acest an, prevede in continuare obligativitatea asigurarii locuintei, cu sanctiunea amenzii care ar depasi prima medie pe un an.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite