Creşterea ROBOR ar putea fi investigată de Consiliul Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei ia în calcul declanşarea unei investigaţii în rândul băncilor, dacă descoperă indicii îprivind creşterea ROBOR. Posibila înţelegere dintre bănci în privinţa dobânzilor nu ar fi o noutate: în 2013, CE a amendat 8 bănci internaţionale cu 1,71 miliarde de euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi yeni japonezi.

Consiliul Concurenţei ia în calcul declanşarea unei investigaţii în rândul băncilor, dacă descoperă indicii în ceea ce priveşte creşterea ROBOR din ultima perioadă, a declarat pentru News.ro preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

”O perioadă lungă de timp, dobânzile au fost foarte scăzute. Dacă vom avea indicii privind înţelegeri între bănci, luăm în calcul o posibilă investigaţie”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, autoritatea derulează deja o anchetă  în sistemul bancar, prin care vrea să vadă de ce în România sunt comisioane mai scumpe decât în alte ţări, investigaţie ce va finalizătă în iunie 2018.

”Vrem să aflăm ce serviciile bancare din România sunt mai scumpe ca în alte ţări. Este foarte important pentru economie şi pentru cei care au credite, inclusiv pentru mine”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat vineri la 1,78%, după ce miercuri şi joi a avut o evoluţie uşor descendentă.

Aceeaşi evoluţie a avut şi indicele Robor la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, care s-a menţinut vineri la 1,87%, la fel şi joi.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Creşterea indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

În 2013,  opt bănci internaţionale au fost amendate pentru manipularea EURIBOR şi LIBOR

Comisia Europeană (CE) a sancţionat, în decembrie 2013, opt bănci internaţionale cu 1,71 miliarde euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi yeni japonezi. 

Cea mai mare sancţiune a vizat Deutsche Bank, amendată cu 725,3 milioane euro. Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro, Royal Bank of Scotland, controlat de stat, cu 391 milioane euro (din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni), băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup cu 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni, iar Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.

"Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentu ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul economiei reale, şi nu în interesul câtorva persoane", declara atunci Joaquin Almunia, vicepreşedinte CE pentru concurenţă.

Amenzile au fost reduse cu 10% după ce băncile au căzut la înţelegere cu CE.

FBI a acuzat doi administratori ai Societe Generale de manipularea LIBOR 

Situaţia este aproape identică cu cea a LIBOR, în care FBI anchetează doi administratori internaţionali de bănci acuzaţi de manipulare a ratei dobânzii Libor în perioada mai 2010 – octombrie 2011.

După cum s-a afirmat în rechizitoriu, Danielle Sindzingre, în vârstă de 54 de ani şi Muriel Bescond, în vârstă de 49 de ani, ambii din Franţa, angajaţi ai Societe Generale, au fost acuzaţi în districtul de est din New York, că au transmis rapoarte false privind informaţiile de piaţă.

An chetatorii susţin că, în perioada amintită, cei doi şi-au instruit cu bună ştiinţă angajaţii de la Société Générale din Paris, astfel încât societatea să poată împrumuta bani la rate mai favorabile decât era de fapt. Acest lucru se presupunea că se face cu cunoaşterea faptului că ratele reale la care Societe Générale a împrumutat bani erau mai mari decât ratele pe care le-a prezentat în cadrul calculului LIBOR. În numeroase rânduri, informaţiile false transmise de Sindzingre şi Bescond au modificat calculul LIBOR, afectând astfel toate tranzacţiile financiare legate de dolarul american LIBOR în acea zi, afirmă acuzaţia. 

Printre produsele financiare pretins afectate au fost contractele futures Eurodollar, care a fost tranzacţionată la Chicago Mercantile Exchange. În total, se estimează că conduita greşită a inculpaţilor a provocat pieţelor financiare globale un prejudiciu de peste 170 de milioane de dolari, potrivit FBI.

Ce este ROBOR şi cum se calculează? 

  

Instituţiile de credit se împrumută zilnic cu lichidităţi între ele, pe perioade care variază de la o zi la un an.    

ROBOR este  rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Acesta se calculează zilnic de către BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de bancă centrală  

Altfel spus, cu cât încrederea reciprocă dintre instituţiile de credit din sistemul bancar este mai mare, permiţând scăderea dobânzilor percepute la creditele interbancare, cu atât scade şi indicatorul ROBOR, fapt care duce la reducerea dobânzilor variabile la împrumuturile persoanelor fizice şi, deci, la diminuarea ratelor lunare plătite de debitori.  

Indicatorul ROBOR este însă influenţat nu doar de evoluţia generală a economiei, de natură să crească sau să scadă riscul creditelor interbancare, ci şi de costurile la care băncile se pot refinanţa de la banca centrală. 

Adică este foarte importantă dobânda de politică monetară a BNR. 

  

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite